Doorgaan naar artikel

‘Slakkenkorrels tot het er blauw van ziet’

In Westkapelle groeit de broccoli gigantisch goed. Volgens Bart Dekker is dat te danken aan de regenval. Ondanks de nattigheid zit hij met planten redelijk goed op schema. Het doek is inmiddels van de planten verwijderd en de oogst van het ras Sirtaki is op 19 mei begonnen.

Overigens is hij voor het tweede opeenvolgende jaar niet tevreden over dat ras. “Sirtaki is extreem vroeg. Omdat het in maart en april relatief koud was, hadden planten nog weinig gewas gemaakt. Als er dan toch kolen worden gevormd, zijn dat vaak losse kolen.” In de eerste week van juni begint hij aan de oogst van de rassen Phar lap en Malibu. De percelen liggen er schoon bij, ook al gebruikt hij in de onbedekte teelt geen herbiciden. “We letten er goed op om onkruid op het juiste moment mechanisch te bestrijden.” In de bedekte teelt is wel chemisch ingegrepen.

Slakkenkorrels te snel weggesmolten

Als hij op het voorjaar terugkijkt, was hij het minst blij met de slakkenvraat onder het folie. Ondanks dat hij zoveel korrels (Sluxx of Ironmax) strooit tot het er blauw van ziet, nam de populatie in een paar weken al enorm toe. “Ik denk dat de korrels te snel zijn weggesmolten. Het heeft ons veel extra werk bezorgd en dat midden in de bloemkool oogsttijd.” Om de slakken te bestrijden, moest hij de dubbele bedekking (acryldoek en Agrocover) verwijderen en weer terug leggen. Dekker vermoedt dat het om zo’n hectare gaat als hij alle plekken met uitval bij elkaar optelt.

Extra oogstronde

Een tweede probleem is dat van de houtduiven. Dekker had vorige week nog een taxateur op het bedrijf. “We melden iedere schade, want ze zijn nu al van plan om ook duiven van de landelijke vrijstellingslijst te halen. Nu is het opgeven van schade in koolplanten best lastig, want ook al zijn jonge planten kort gesnoeid, vaak komen ze later toch terug. Dan heb je wel broccoli, maar je moet een keer extra oogsten en er zitten veel kleinere maten tussen. Het kost dus tijd en kwaliteit.”

Schade duiven altijd melden

Dekker werd zelf ooit jager om wildschade op zijn percelen te beperken. “De maatregelen die ze verzinnen zijn onlogisch. Als de duivenstand terug moet naar die van 30 jaar geleden bereik je dat niet met meer natuur van een type waar duiven niet van houden. Daarnaast is een groot deel van hun leefomgeving weg door stadsuitbreiding en dat soort zaken. En jacht beperken, omdat er geen schade wordt gemeld, is geen argument. De schade wordt nu niet gemeld, omdat er geen vergoeding tegenover staat.” Dekker wil collega’s aansporen alle schade te melden, of de oorzaak nu bejaagbaar is of niet. “Maak de overheid maar bang voor schadetegemoetkoming in de toekomst. Diezelfde overheid vindt nu namelijk dat bij ganzenschade toch echt iets aan de populatie moet worden gedaan, omdat er wel veel schade moet worden gecompenseerd.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bart Dekker

Teelt in Westkapelle (Z.) van begin mei tot eind november 60 hectare broccoli en jaarrond 40 hectare bloemkool

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin