Doorgaan naar artikel

Prijsvorming witlof in België beter

Image premium

“Het suddert wat”, karakteriseert een witlofteler de huidige prijsvorming voor zijn product in Nederland. De vraag is er wel, maar tegen te lage prijzen van zo’n 60 tot 65 cent per kilo.

Een aanwijsbare verklaring is er niet, wat het verleidelijk maakt het aloude vakantie-argument van stal te halen dat witlof niets is voor op de camping.

In vergelijking met veertien dagen terug is de situatie wel beter. De prijzen lagen toen tussen 20 en 30 cent per kilo. Nog steeds puur slecht, maar met de kanttekening dat dit ondermaatse niveau dit teeltseizoen tot op heden incidenteel wordt aangetikt, terwijl dat dat de afgelopen twee seizoenen juist meer regel dan uitzondering was.

Ophoudprijs

Hoe anders is de situatie in België, verwoordt BelOrta-teler Leen de Kok in Kerkwerve. Door de afwezigheid van acties en tijdens de hitteperiode begin juli, zakte de prijs volgens hem wel, maar voor de goede kwaliteiten nooit onder de 60 cent per kilo. Hij wijt dat vooral aan het totaal andere beleid dat in België wordt gevoerd, met een ophoudprijs van 35 cent. “Een aanzienlijk verstandigere benadering dan in Nederland, waar kopers voor elke prijs terecht kunnen. Ik stoor me daaraan. De Nederlandse markt zou een stuk opknappen als daar een vergelijkbare strategie gevolgd zou kunnen worden. Ophouden of verkopen bij 35 cent per kilo is voor een teler per saldo even nadelig.”

Pitlengte

Een ander pijnpunt voor De Kok is de pitlengte, die wat hem betreft net als in België, beperkt blijft tot 50 procent. “Dat verbetert de kwaliteit ook enorm. Ik was onlangs bij de Aldi. Ik schaamde me rot voor het lof dat daar lag. Ik heb er foto’s van gemaakt. In België zou dat spul onherroepelijk zijn doorgedraaid.”

De prijsvorming in België ligt vanaf de dip begin juli weer op een mooi niveau, ook doordat er de afgelopen twee weken opvallend veel vraag is van exporteurs, aldus De Kok. Afgelopen woensdag bracht het standaard (kort dik) lof bij BelOrta 96 cent per kilo op en 84 cent bij REO. Begin deze week deed het standaardblok op REO € 1,07 en bij BelOrta € 1,04.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin