Doorgaan naar artikel

Nederland besteedt EU-crisisgelden buiten tuinbouw

Europese steun voor sectoren die door de oorlog in Oekraïne worden getroffen, komt niet terecht in de tuinbouw.

De EU bood dit voorjaar extra crisissteun voor de meest getroffen sectoren door de inval in Oekraïne. Nederland kan met € 8 miljoen uit Europa nog zelf 2 keer dat bedrag bijleggen voor noodsteun. Minister Henk Staghouwer van LNV kiest er echter voor met dat geld (€ 8 miljoen) de uitloop van varkens- en pluimveebedrijven te verduurzamen en daarbij geen eigen middelen bij te leggen.

Grondgebonden sectoren

Staghouwer beargumenteert die verdeling door te wijzen op inleg van de crisisreserve door grondgebonden sectoren. Hiermee gaat het geld terug naar specifieke onderdelen van de grondgebonden sectoren. De glastuinbouw had wel aangedrongen op besteding van die steun om de gestegen energieprijzen op te vangen.

Nederland kreeg € 8 miljoen uit de EU landbouwcrisisreserve toegewezen, waarvoor de plannen voor 30 juni 2022 aan de Commissie dienen te worden gemeld en de betalingen uiterlijk op 30 september 2022 moeten zijn verricht.

Landen met steun voor teelt

Polen en Spanje geven de gelden onder meer uit voor steun aan de appelsector en andere fruitsectoren. Nederland kiest voor een besteding buiten de groente- en fruitsector.

€ 500 miljoen

Om de risico’s van de oorlog in Oekraïne voor de Europese landbouwsector in te dammen, maakte de Europese Commissie eind maart een steunpakket van € 500 miljoen vrij. België ontvangt daarvan € 6,27 miljoen. Volgens EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski is de voedselvoorziening in de EU momenteel niet in gevaar, maar wil Europa telers en boeren ondersteunen zodat ze hun rol in de wereldwijde voedselvoorziening kunnen opnemen. De gelden moeten aangewend worden voor verduurzaming.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin