Doorgaan naar artikel

‘Het failliet van de Europese Unie’

Jarenlang was ik van mening dat de EU ons weelde zou brengen. De Britten waren dom, omdat ze in een brexit geloofden. Inmiddels ben ik wijzer geworden.

Nooit gedacht dat een club van extreem goed betaalde bestuurders zo dom kan zijn. Op tv zie ik Van der Leyen in een jurk gemaakt van de Oekraïense vlag vertellen dat het zo slecht gaat met de Russische economie door onze opgelegde sancties. Maar ze ziet niet (of misschien ook wel) hoe slecht het gaat met de Europese economie.

Afhankelijk geworden van Russisch gas, met het groene idee dat we op zon en wind kunnen leven. Kerncentrales gesloten en geen nieuwe gebouwd. Aardgasproductie stilgelegd, want dat past niet in het groene dogma.

“We gaan de armoede in”, zei Kaag. Knap gedaan met zoveel mogelijkheden in het rijkste deel van de wereld

Europese Unie gaat failliet door wanbeleid

Ofschoon ik tegen het conflict ben dat Rusland begonnen is, was het voor Poetin niet moeilijk te zien hoe afhankelijk wij geworden zijn. Aanvankelijk was aan het einde van de winter niemand bezorgd in Brussel. We gingen andere bronnen zoeken, maar in werkelijkheid zijn alle buffers met gas gevuld tegen een prijs die niemand kan betalen. Overal in Europa worden nu steunplannen opgezet, die miljarden kosten maar het probleem niet kunnen oplossen. Warmtepompen en elektrische auto’s zijn het idee, maar de stroom is nog duurder dan gas. De netten kunnen binnen afzienbare tijd de vraag niet meer aan. Europa gaat failliet door wanbeleid en de burger betaalt de prijs. “We gaan de armoede in”, zei Kaag. Knap gedaan met zoveel mogelijkheden in het rijkste deel van de wereld.

Romeinse Rijk

Wat nu? Snel eruit en de gaskraan in Groningen open. Groningers ruimhartig compenseren. Onze Tuinkabouter is dan ook niet meer welkom in Brussel dus twee vliegen in een klap. Helaas kunnen we Oekraïne straks niet meer helpen opbouwen, we hebben er simpelweg geen geld meer voor. Als je de EU ooit een Rijk hebt kunnen noemen, herhaalt de geschiedenis zich nu. Het Romeinse Rijk ging ook ten onder aan wanbeleid.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin