Doorgaan naar artikel

Oekraïne zoekt exportkansen Fruit Logistica

Oorlog of niet, telers in Oekraïne telen door en zijn dus ook op de Fruiit Logistica in Berlijn. Zachtfruit-telers zijn meer dan ooit afhankelijk van export.

Iryna Kukhtina is voorzitter van de Ukrainian Berries Association. Als voorvrouw van de zachtfruit-telers was ze vorig jaar, 5 weken na het uitbreken van de oorlog, ook al op de toen in april georganiseerde Fruit Logistica.

Wat is er sindsdien voor u veranderd?

“Vorig jaar waren we allemaal in een staat van absolute shock. Dit jaar werken we in een nieuwe realiteit en zijn we weer overgeschakeld naar de bedrijfsmodus. Dat we hier zijn op de Fruit Logistica hebben we te danken aan de steun van het International Trade Centre en de regering van Zweden. In Oekraïne moeten we onder nieuwe omstandigheden werken en ons bedrijf aanpassen aan de omstandigheden.”

Je moet blijven werken. Als je dat niet doet, verlies je alles

Hoe is het om te telen en te handelen onder oorlogsomstandigheden en wat voor invloed heeft dit op uw aanwezigheid op de beurs?

“Niet al onze bedrijven kunnen aanwezig zijn op de beurs. We hebben hier bijvoorbeeld geen zoete kersen omdat het merendeel wordt geproduceerd in het zuiden van Oekraïne, dat bezet is. De teelt van blauwe bessen bevindt zich voornamelijk in de centrale en westelijke regio‘s. Sommige teeltbedrijven in de regio Kiev werden aan het begin van de oorlog beschadigd, maar ze zijn nu gerepareerd en werken. Je moet blijven werken. Als je dat niet doet, verlies je alles.”

Iryna Kukhtina, voorzitter van de Oekraïense zachtfruitsector. - Foto: Fruit Logistica
Iryna Kukhtina, voorzitter van de Oekraïense zachtfruitsector. - Foto: Fruit Logistica

Wat wil je bereiken op Fruit Logistica?

Nu onze interne markt krimpt, omdat de koopkracht van Oekraïners afneemt, wordt export voor ons steeds belangrijker. Het is dus cruciaal voor ons om hier te zijn om te laten zien: we zijn klaar om onze hoogwaardige verse en diepgevroren bessen te exporteren. Dit jaar presenteren we voor het eerst diepgevroren bessen op de Fruit Logistica. Ondanks alle moeilijkheden ontwikkelen we onze sector, produceren we producten van hoge kwaliteit en exporteren we deze naar verschillende landen in de wereld.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin