Doorgaan naar artikel

Roep om maximum op gasprijs

Foto: Canva

Foto: Canva

Vanuit verschillende lidstaten komt de roep om een maximumprijs te stellen aan aardgas, mede om de productie van kunstmest niet verder in gevaar te brengen.

Verschillende Europese kunstmestproducenten schroefden de afgelopen weken hun productie terug vanwege de hoge energieprijzen. Het Poolse staatsbedrijf PKN Orlen besloot daarentegen maandag omwille van de voedselzekerheid de kunstmestproductie bij producent Anwil weer te hervatten.

Oogst verminderen

De Europese kunstmestindustrie wordt hard getroffen door de gevolgen van de Russisch-Oekraïense oorlog. De invoer van gas en van kalium (grondstof voor kunstmest) komt door het conflict onder druk. De vrees is dat door de hoge prijzen voor kunstmest, er minder zal worden gebruikt en daardoor de oogst in het komend oogstseizoen zal verminderen.

Energiecrisis

De Tsjechische minister van Energie, die de raad van energieministers in Brussel voorzit, zei maandag dat hij op 9 september tot een overeenkomst wil komen met de Europese ministers om de effecten van de energieprijzen voor huishoudens en de industrie te beperken. Volgens minister Jozef Sikela is het een serieuze optie om in de markt in te grijpen om de gasprijs voor elektriciteitsproductie te beperken. De energiecrisis was maandag onderwerp van gesprek tussen de Tsjechische premier Petr Fiala en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Yara

Het Noorse Yara, de grootste kunstmestproducent in Europa, heeft eerder gemeld de stikstofproductie te verminderen, vanwege de hoge gasprijzen in Europa. Het is voor Yara op dit moment goedkoper stikstofkunstmest van buiten Europa in te voeren, dan het zelf te produceren.

Yara maakte ondertussen bekend dat het de uitstoot van broeikasgassen op de locatie in Sluiskil drastisch gaat reduceren door CO2 op te vangen, per schip af te voeren naar Noorwegen en daar ondergronds op te slaan. In 2025 zal 800.000 ton CO2 op die manier in Nederland worden gecomprimeerd en vloeibaar gemaakt om te worden afgevoerd naar Noorse ondergrondse opslaglocaties.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin