Doorgaan naar artikel

Meer tijd nemen voor nieuw CO2-sectorsysteem

De glastuinbouw verwacht voor de zomer nieuwe CO2-doelen in een convenant voor 2030 te sluiten, nog zonder nieuw CO2-heffingensysteem.

In dit convenant energietransitie glastuinbouw 2021-2030 worden alle afspraken gemaakt over het doel in 2030, de randvoorwaarden en CO2-beprijzing.

In de afgelopen convenantafspraken zat al een CO2-sectorsysteem, waarin telers collectief worden afgerekend op CO2-overschrijdingen. Dat wordt doorgetrokken tot en met 2024 als gevolg van afspraken met Brussel voor het verlaagd tarief tuinbouw voor ketelgas. Het sectorsysteem en dat verlaagde tarief zijn aan elkaar gekoppeld. Het kabinet wil af van dat verlaagde tuinbouwtarief vanaf 2025.

Tussenconvenant

Voor de periode vanaf 2025 wordt er nu al wel gewerkt aan een beter, voorspelbaarder en simpeler CO2-sectorsysteem. Voor het voortzetten van het huidige sectorsysteem tot 2025 sluiten de overheid en de glastuinbouw een kort tussenconvenant, stelt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Het vorige convenant liep af in 2020.

Dat tussenconvenant wordt volgende maand verwacht. Ongeveer gelijktijdig presenteert de overheid een steunpakket om telers extra te helpen verduurzamen. Een directe relatie tussen die twee zaken is er niet volgens de Glastuinbouw Nederland-voorzitter. Voor het tussenconvenant zullen de CO2-doelen in lijn liggen met eerdere afspraken.

Het grote convenant energietransitie glastuinbouw 2021-2030 komt wat later. Waarschijnlijk voor de zomer. Zo’n lange termijn afspraak tot 2030 komt er dus uiteindelijk wel. Dat is ook in het belang van de glastuinbouw. Bom-Lemstra: “Als er geen convenant is, krijg je regelgeving over je uitgestort. Dan kun je maar beter aan tafel zitten.”

Individueel afrekenen

Voorlopig komt er dus nog geen aangescherpt CO2-sectorsysteem. Er wordt gewerkt aan een nieuw systeem om bedrijven individueel via heffingen af te rekenen op hun CO2-gebruik. Nu is er nog een collectief systeem tot 2025. Dat heeft nadelen voor duurzame telers. “Het is van de gekke dat als je geïnvesteerd hebt in duurzaamheid en toch aangeslagen wordt via het CO2-systeem. Daarnaast zijn alle vereveningen achteraf in het huidige systeem dus totaal niet sturend. Het is best ingewikkeld om een nieuw systeem te ontwikkelen. Momenteel wordt er gewerkt aan de contouren.”

Complex overleg

Bij de verlengingsgesprekken ging het onder meer over onjuiste areaalcijfers en de hoogte van heffingen in het CO2-sectorsysteem voor te hoge uitstoot in voorgaande jaren. Bij een nieuw convenant zijn deze discussiepunten opgelost.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin