Doorgaan naar artikel

Markt: Witlofprijs is bar slecht

‘Dubbeltjeswerk’ veel optimistischer is de prijsvorming voor witlof in Nederland en België niet te beschrijven. Telers in Duitsland doen het beter, wellicht dat dat het begin is van een kentering.

Met 50, hoogstens 60 cent per kilo is de prijs voor witlof door en door slecht. Dat is heel januari al zo, na een jaar dat uiteindelijk ook niet geweldig was. Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door overmatige producties, want die zijn zeker niet hoger dan vorig jaar. In Duitsland daarentegen is de prijsvorming wel goed. Het lijkt erop dat telers aldaar beter in staat zijn hun rug recht te houden, als het over hun verdienste gaat.

Meer vraag?

Dat zou best navolging mogen hebben, en daar lijkt ook wel ruimte voor, gezien het huidige winterse weer, en omdat het aanbod wintergroenten van de vollegrond in deze tijd ook niet al te breed is.

Prijzen in de richting van € 1,25 zijn wellicht wat hoog gegrepen, maar 80 tot 90 cent moet wel haalbaar zijn. Feit is dat er in België sprake is geweest van uitbreiding van de trekcapaciteit, zoals er in Nederland met Tolpoort een marktpartij is bijgekomen. Afnemers weten dat ook. Maar feit blijft dat de huidige prijs geen recht doet aan de marktsituatie. Het is belangrijk dat afnemers niet de ruimte krijgen om toeleverende marktpartijen uit elkaar te spelen, want dat is wat nu gebeurt. De Duitse collega’s geven aan dat dat loont.

Winkelschap

Supermarkten hebben de oplopende productiekosten voor witlof al zo vast ingecalculeerd (of wekken daartoe de schijn): Plus vraag € 2,18 per kilo lof, Jumbo € 2,38, AH is tevreden met € 2,50. Retailers Linders en Coop zijn koplopers, met een kiloprijs van € 4,50.

Prognose: Voorzichtig aantrekkende prijzen

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin