Markt: Witlof haalt nog geen fractie van kostprijs

10-03 | Laatste update op 08-07 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

De producties zijn goed en de kwaliteit is goed, maar de prijs is bar slecht. Anders is de marktsituatie voor witlof niet te omschrijven. De ellende startte in januari en er lijkt geen uitzicht op verbetering.

De markt is letterlijk ‘dubbeltjeswerk’, met kiloprijzen op de vrije markt van 30 tot 40 cent. Anderhalve week leek het wat beter te gaan, maar dat bleek niet meer dan een oprispinkje. De mooie productiecijfers en het hoge kwaliteitsniveau gelden voor de productie in Nederland, België en Frankrijk. In Frankrijk schijnen de prijzen weliswaar een fractie hoger te liggen, maar dat is dan inclusief verpakking. Verder wordt er witlof vernietigd.

Witlof kost geld

Product vernietigen is in Nederland niet aan de orde. Telers geven wel aan minder wortels op te zetten dan aanvankelijk de bedoeling was. Niet oogsten kost nu minder dan wel oogsten. Voor witlof die wel op de markt komt, wordt niet alleen in eigen land afzet gezocht, maar ook daarbuiten. Zo komt er ook Frans en Belgisch lof op de Nederlandse markt.

​​​​​​​

Franse telers

Voor de komende weken is het beeld nog steeds niet fraai. Een lichtpuntje kan zijn dat veel Franse telers vanaf 1 april stoppen met trekken, omdat ze vanaf die datum geen gebruik kunnen maken van een (jaarlijkse) regeling die het mogelijk maakt de loonkosten te bepreken.

Witlof brengt geld

Het contrast met de prijs voor witlof in het winkelschap kan soms bijna niet groter zijn. Jumbo, schermend met de kreet ‘altijd lage prijs’ voor witlof, vraagt € 2,58 voor een kilo, AH rekent voor 4 kroppen op een schaaltje € 2,25. Plus zit daar met € 1,38 per kilo een stuk onder, maar alleen deze donderdag, vrijdag en zaterdag.

Dat zijn prijzen die er niet voor gaan zorgen dat consumenten extra verleid worden om witlof te kopen. Een teler: “Supermarkten hebben gelijk als ze zeggen ’alles wordt duurder’, maar dat geldt blijkbaar vooral voor de klanten in de winkel.”

Verwachting: maart blijft dubbeltjeswerk

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer