Markt: Prijsvergelijking weekprijzen groente

12-02-2020 | Laatste update op 19-09 | |
Tomaten iets duurder dan andere jaren. Foto: ANP
Tomaten iets duurder dan andere jaren. Foto: ANP

Tomaat, witlof en komkommer onderscheidden zich nog enigszins op een verder matige afzetmarkt.

Weekprijzen van Belgische veilingen laten zien dat de groentemarkt geen krappe is. We zien in een boodschappenmandje van zes producten in een vierjaarsvergelijking geen uitschieters. Alleen tomaat, witlof en komkommer onderscheiden zich door in de top te eindigen van die laatste vier uitbetaalprijzen van week 6 (2017-2020). Het gemis van een echte winter lijkt voor spruiten en prei complicerend te werken.

Tendens omlaag

Bij vier van de zes producten in het boodschappenmandje ging de tendens in week 6 omlaag (ten opzichte van week 5). Bij prei zakte de prijs nog verder naar € 0,23, waarbij in week 5 met € 0,25 dus nog geen bodem was bereikt. In 2018 was de uitbetaalprijs voor prei overigens nog slechter met € 0,19. De prijs voor tomaten en kropsla wist wel enkele centen op te lopen in week 6. Voor beide producten is de weekprijs niet bijzonder hoog in de meerjarige vergelijking.

Witlofprijs

De prijs van witlof daalde € 0,18 per kilo in een week naar € 0,91. Uit de meerjarige vergelijking blijkt dat deze teruggang normaal is voor de zesde handelsweek in het jaar. Dit jaar viel week 6 samen met de internationale handelsbeurs Fruit Logistica. Die beurs gaat vaak gepaard met een ontspannen marktsituatie.

Spruiten

De spruitenprijs eindigt week 6 met een uitbetaalprijs van € 0,72 per kilo. Dat is nu de slechtste prijs in vier jaar.

Klik hier voor dagprijzen groente op de grootste Belgische veiling Belorta.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer