Doorgaan naar artikel

Schuldeisers Levarht krijgen zekerheid vordering

Schuldeisers van het failliete internationale handelsbedrijf Levarht kunnen in juni duidelijkheid krijgen over hun vordering. De curator heeft een behoorlijke boedel met uitzicht op meer.

Dat blijkt uit het laatste faillissementsverslag van Levarht dat in 2021 nog een omzet haalde van € 332.837 miljoen met onder meer glasgroente van Oxin Growers. In 2022 ging het handelsbedrijf failliet nadat kredietverzekeraars hun dekking verlaagden en telers risico’s op seizoenscontracten volgens de oude voorwaarden te risicovol vonden.

Twee jaar later zijn de curatoren (mr. Van Zanten en mr. De Groot) zover dat schuldeisers duidelijkheid krijgen over hun vordering. De curator heeft 27 juni een verificatievergadering belegd, waarbij over vorderingen wordt besloten. Op dit moment hebben 421 partijen (concurrente crediteuren) in totaal voor € 31,5 miljoen aan vorderingen ingediend. Het saldo van de boedel is op dit moment € 12,7 miljoen, maar dat zal oplopen is de verwachting.

Grote factuur niet inbaar

Met name de uitstaande facturen voor levering van groente en fruit heeft de aandacht van de curatoren. Er stond € 34 miljoen uit aan facturen. Daarvan staat nu nog € 5,6 miljoen open bij 21 debiteuren. Eén tegenvaller meldde de curatoren wel. Eén grote afnemer in het Midden-Oosten heeft de werkzaamheden gestaakt. De factuur van € 1,9 miljoen blijft daardoor onbetaald. Bij andere grote debiteuren zijn overkomsten gesloten voor afbetaling of een schikking.

Het is bijzonder dat in een faillissement zoveel schuldeisers gedeeltelijk worden uitbetaald. Levarht vroeg vroegtijdig surseance van betaling aan door een samenloop van omstandigheden in 2022. Levarht startte het seizoen niet door een combinatie van pesoneelstekort, verlies, een aflopende kredietafspraak met ING, lagere dekking van kredietverzekeraar en telers die onzeker waren over betalingen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin