Markt: Mogelijk begin van een kentering voor witlof

Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

De dagprijzen voor witlof zijn nog steeds niet veel soeps, al lijkt er – door een optimistische bril bekeken – heel voorzichtig sprake van enige beweging in opwaartse richting.

Het is te hopen dat de contracten voor witlof een stuk beter zijn, want vrije witlof wil nog steeds niet. Een argument is dat het aanbod te groot zou zijn in verhouding tot de vraag. Wellicht dat daar verandering in komt: onder andere door de afname van lof uit Frankijk, en door problemen met phytophthora. Het eerste is gunstig, het tweede kan gunstig zijn. De schimmelinfectie is een gevolg van de vaak nattige omstandigheden tijdens het rooien van de witlofwortels.

Wortelvoorraad

Het is ook mogelijk is dat de ziekte in de loop van de bewaring zo om zich heen grijpt, dat het consequenties heeft voor de wortelvoorraden. Dat zou zelfs kunnen zorgen voor tekortsituaties. Dat zou – op wat langere termijn – een prijsopdrijvend effect kunnen hebben. Vooralsnog valt echter te vrezen dat prijsvorming voor witlof matig blijft.

Winkelschap

Bij Plus Jumbo en AH kost een kilo witlof -nog steeds- € 2,58. Voor vier kroppen in flow-pack vraagt AH € 2,29. Supermarktketen Coöp houdt er de meest ruige prijsstelling op na, de klant betaalt hier € 4,50 voor een kilo geflowpackt witlof.

Prognose: mogelijk prijsherstel

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer