Doorgaan naar artikel

Markt: Broccoli is goed en wordt netjes betaald

Voor broccoli in de daghandel wordt nu zo’n 85 tot 95 cent per kilo betaald. Voor veel telers loopt het seizoen af, enkelen hebben nog wel enkele weken oogstwerk.

Anders dan in andere najaren is de kwaliteit van de schermen niet verkeerd. Dat is niet vanzelfsprekend, want in een koude, aanhoudend natte herfst kan het product razendsnel achteruit gaan. Dit najaar was het in september relatief droog, daarna bleef het in de derde week van oktober nog relatief droog. In combinatie met relatief goede temperaturen, zorgde dat voor gewassen die tot nu toe een stootje kunnen hebben.

Het zorgt ervoor dat het product nog goed weg kan, dus ook op contract met de binnenlandse retail. Deze overeenkomsten lopen veelal tot en met week 46, mits de kwaliteit in orde blijft. Is dat niet het geval, dan wordt de vraag ingevuld door Spaanse broccoli. Dat is deze keer nog niet aan de orde. De export is gedaan.

Productie matig

De vraag of 2021 al met al goed is uitgepakt, is niet eenduidig te beantwoorden, leert een belrondje langs de praktijk. Uit de informatie komt naar voren dat broccoli financieel gezien een klein plusje heeft opgeleverd, met uitschieters naar boven, maar ook naar beneden. Anders dan in voorgaande jaren was dit jaar sprake van een seizoen dat laat op gang is gekomen, met een grillig verloop. Het zorgde ervoor dat de plantingen niet even strak weggroeiden, uitmondend in productieniveaus die 10 tot 15 procent lager uitvielen dan verwacht.

‘20 procent extra’

Verder is de stijging van veel kosten een bron van zorg. Dit is het geval voor broccoli, maar ook voor andere gewassen. Een teler: “De plantenkweker heeft al aangegeven dat hij duurder wordt, de prijs voor kunstmest is verdubbeld. Die hogere kunstmestprijs komt neer op 5 cent extra kosten per plant. Tel daar de extra kosten voor energie en arbeid nog bij, de sterk stijgende kosten voor landhuur en waarschijnlijk ook voor gewasbescherming. Neem je alles mee, dan zou ik volgend jaar 20 procent meer omzet moeten draaien. Zou ik die extra kosten kunnen doorberekenen? Wat denk je zelf? Mijn kunstmestleverancier heeft trouwens laten weten dat er een verkoopstop aan zit te komen.”

Winkelschap

Kosten doorberekenen is voor supermarkten niet zozeer een vraag. Zowel Plus, Albert Heijn als Jumbo hanteren een prijs van € 1,98 per kilo.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin