Doorgaan naar artikel

‘Later met led, dat gaat tot nu toe goed’

Voor Jack Hereijgers in Rijsbergen is nog niet vastomlijnd hoe hij de zomerteelt in de kas in 2022 gaat aanpakken.

In september gaf hij nog aan dat het met de huidige rassen op dat moment niet meeviel kwalitatief goede aardbeien te telen. Ook niet met een ras als Sonsation, die hij toen had. Een zekerheid is er al wel: “Onder glas gaan we in de zomer minder doen.”

Inpakken van trayplanten

Voortvarender gaat het met het inpakken van de trayplanten. Dat begon met de planten van het ras Sonata voor de ledkas, gevolgd door Magnum. Hereijgers kweekte ze op contractbasis, deze planten waren eind vorige week ingepakt. Daarna is Elsanta aan de beurt voor de vroege stellingen, Sonsation voor de zomerteelt, en dan weer Elsanta voor de tweede ronde op stellingen, en voor de lange bewaring ten behoeve van de doorteelt. Deze laatste planten worden naar verwachting vanaf 7 december ingepakt. “Dan hebben ze voldoende koude gehad. Ze staan nu op 300 koude-uren, kun je er van af nu (24/11) twee weken bij sprokkelen, dan zit dat wel goed. Overigens zie je die planten nu al in winterrust gaan. We proberen op 12 december rond te zijn.”

Productie onder led

Hereijgers startte op 27 augustus met het voortrekken van Elsanta trayplanten voor de led-kas. Tien dagen later zijn ze op de goten gezet, de productie kwam vanaf 20 oktober op gang. “Met minimaal belichten. De lampen gaan om 6 uur in de ochtend aan, meestal tot 9 of 10 uur. Ze schakelen af op de natuurlijke instraling.” Andere jaren startte het voortrekken rond 15 augustus, gingen de planten eerder naar binnen, en startte de oogst vanaf ongeveer 1 oktober. Dat is nu dus enkele weken later. “Puur vanwege de gasprijs, en omdat er nog een zomerteelt in die afdeling stond.”

Teelt pakt goed uit

Anders dan anders is ook dat de lampen dit jaar veel minder branduren maken. Maar dat – samen met de verlate start van de teelt – gaat niet ten koste van de vruchtkwaliteit, want die is zeker niet minder, zelfs beter. “Met ledlicht is het nog steeds zoeken naar een goede teeltstrategie. Deze manier van werken pakt tot nu toe – gelukkig – prima uit, ook met goede prijzen. Het is de bedoeling de productie tot na kerst door te trekken, afhankelijk van de markt en van de gasprijs. Het moet natuurlijk wel uitkunnen.”

Doorgaan met stoken

De kosten voor energie zijn vooralsnog niet van invloed op de doorteelt. “Die moet nog enkele weken productie geven, al denk ik dat de aardbeien er dit jaar eerder af zijn dan in andere jaren. Ik vermoed dat er bij veel telers na 10 december niet veel meer geplukt gaat worden. Na de laatste pluk stoken we gewoon door, wellicht tot 10, 15 januari, om er een goede productiepotentie in te krijgen. Zou het in februari echt koud zijn, dan stellen we het opstoken misschien even uit. Maar als het even kan, gaat dat niet gebeuren.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin