Doorgaan naar artikel

Serenade toepassen bij nieuwe aanplant bevordert wortelontwikkeling aardbei

Afbeelding
Bayer Cropscience

toonaangevend en innovatief in gewasbescherming, biotechnologie en zaaizaden

In de teelt van aardbeien heeft Serenade inmiddels een vaste plek in het schema verworven. Tussen de oogstbeurten door geeft Serenade een prima bescherming tegen meerdere schimmels, waaronder echte meeldauw en Botrytis. Serenade geeft geen residu op het geoogste product en omdat het geen wachttijd heeft, is het middel zeer flexibel inzetbaar en bewezen effectief.

Naast de gewasbehandeling heeft Bayer Cropscience inmiddels al meerdere jaren ervaring met de inzet van Serenade als bodemtoepassing in diverse teelten. We zien over de gewassen heen een beter ontwikkeld wortelgestel ontstaan. Dit resulteert in een betere opname van nutriënten, wat bijdraagt aan een hogere opbrengst en kwaliteit van de vruchten. Met de laatste etiketuitbreiding van Serenade wordt vrijwel in alle gewassen deze toepassing ondersteund.

Aardbeien gevoelig voor bodemgebonden ziekten

Ook aardbeien zijn gevoelig voor diverse bodemgebonden ziekten. Er is een verschil te zien tussen rassen in de mate van wortelontwikkeling na uitplanten. Vooral onder kritische omstandigheden kan dit resulteren in hogere gevoeligheid voor bodemgebonden ziekten. Serenade kan een stukje van de puzzel zijn in de beheersing van bodemgebonden ziekten.

Met een dompel- of bodemtoepassing gaat de bacterie in Serenade (Bacillus amyloliquefaciens Stam QST713) de wortels koloniseren. De bacterie zorgt zo voor een bescherming tegen bodemschimmels en maakt ook nutriënten zoals calcium, fosfaat en ijzer beter opneembaar in de wortelzone. Dit resulteert in een betere beworteling en daarmee een betere weggroei van de plant.

Proef phytophthora: onbehandeld. – Foto: Bayer Cropscience
Proef phytophthora: onbehandeld. – Foto: Bayer Cropscience

Proef phytophthora: behandeld met Serenade. – Foto: Bayer Cropscience
Proef phytophthora: behandeld met Serenade. – Foto: Bayer Cropscience

Etiket Serenade in aardbei

Voor de bestrijding van Botrytis en meeldauw:

 • Gewasbehandeling 5 L/ha (in combinatie met een uitvloeier)

Voor de bestrijding van bodemschimmels:

 • Aangietbehandeling 5 L/ha
 • Grondbehandeling 10 L/ha
 • Dompelbehandeling 1% (alleen onbedekte teelt)

Advies in aardbei

Het is belangrijk om Serenade preventief toe te passen, bij voorkeur de eerste toepassing bij het uitplanten door middel van een aangiet-, dompel- of grondbehandeling. Dit kan zowel in de vermeerdering als in de productieteelt worden toegepast. Vanuit proeven in de opkweek van trayplanten zagen we ook met de gewasbehandeling van Serenade mooie effecten op de beworteling het jaar daaropvolgend in de productieteelt onder glas.

Serenade in de aardbeienteelt het kort

 • Breed etiket met diverse toepassingen: gewas-, dompel-, grond- en aangietbehandelingen.
 • Kan gecombineerd worden met andere gewasbeschermingsmiddelen.
 • Bewezen effectief tegen breed spectrum aan ziekten.
 • Geen residu.
 • Geen veiligheidstermijn.

Voordelen van Serenade op een rij

 • Breedwerkend tegen diverse schimmels.
 • Geen veiligheidstermijn.
 • Geen residu.
 • Combineerbaar met andere middelen.
 • Breed inzetbaar (gewasbehandeling, aangietbehandeling, grondbehandeling).
 • Meer informatie?

  Bekijk ook onze Gewaspagina ‘Tijd voor Aardbei’ voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.

biedt telers in Nederland het grootste aanbod gewasbeschermingsmiddelen met een op de Nederlandse markt gerichte onderneming. Vanuit Hoofddorp is het bedrijf actief in het ontwikkelen, distribueren en adviseren van gewasbeschermingsmiddelen.  Meer informatie over Bayer CropScience  * Bayer CropScience levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer over Bayer Cropscience

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin