Doorgaan naar artikel

Kipper aardappelen klem in de modder

Image

Voor telers met groente op klei is het deze dagen soms letterlijk aanmodderen. Maar ook met de aardappeloogst kan het een ballet van glibberen en glijden worden, bleek woensdag op de jaarlijkse aardappeldemodag op PPO Westmaas.

De nieuwste aardappelrooiers lijken zich van nat land weinig aan te trekken, was te zien. Uitgerust met rupsonderstellen en/of  bodemdrukverlagende banden, moet het gek lopen wil een perceel aardappelen niet meer geoogst kunnen worden. Bovendien gaat de oogst direct in een voorraadbunker op de rooier. Het overladen in een kipper voor afvoer naar de schuur gebeurt aan de rand van het perceel, zodat de kans op vastlopen in de modder ook in die fase van de oogst beperkt is. Vanuit dat perspectief bezien, is er anno 2014 weinig kans meer op dat de aardappelprijzen een boost krijgen vanwege krapte in de voorraad omdat de aardappelen niet meer gerooid konden worden.

Op de demodag in Westmaas moesten de volle kippers nog 100 meter door de klei voordat ze de verharde weg bereikten. Je kon erop wachten dat dat fout ging: een 3-assige kipper dreigde in een bocht ondersteboven te gaan en kon niet meer voor- of achteruit.

Het publiek vond het wel mooi, gezien het aantal foto’s en filmpjes dat van de situatie werd gemaakt. Met een extra trekker werd de boel vlot getrokken, het applaus volgde.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin