Doorgaan naar artikel

NVWA: PSTVd bedreigt aardappelteelt

Foto: Anne van der Woude

Foto: Anne van der Woude

De aardappelteelt wordt in Nederland bedreigd door het PSTVd-viroïde.

In augustus is het gevreesde viroïde gevonden in veredelingsaardappelen bij een kweekbedrijf. In maart dit jaar was de ziekte ook al geconstateerd in paprika’s, die in een kas werden geteeld. Daarom geeft staatssecretaris Martijn van Dam een tijdelijke vrijstelling voor het bestrijdingsmiddel Hyperclean X.

Noodsituatie

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vindt dat sprake is van een noodsituatie. “De plantaardige productie van paprika en aardappel wordt bedreigd. Noodmaatregelen zijn noodzakelijk en verplicht volgens een EU-richtlijn. Lidstaten moeten alle mogelijke inspanningen leveren om het viroïde uit te roeien of, indien uitroeiing onmogelijk blijkt, verdere verspreiding te voorkomen.”

De vrijstelling geldt voor 120 dagen, meldt de staatssecretaris in de Staatscourant. Het middel mag tijdelijk worden gebruikt in de veredelingsteelt van aardappelen en de gewone teelt van paprika, tomaat, Spaanse peper en tomatillo en de veredelingsteelt van aardappelen.

Vrijstelling noodzakelijk

Het potato spindle tuber viroid (PSTVd) is een quarantaine-organisme. In het voorjaar van 2014 is het viroïde gevonden bij aardappelkweekbedrijf Meijer in Rilland. Dat kweekbedrijf is nu in ieder geval niet getroffen. De NVWA heeft nog niet bekendgemaakt waar het PSTVd-virus wel is gevonden. Volgens de NVWA is de vrijstelling nodig, omdat de huidige bestrijdingsmethoden niet toereikend zijn om PSTVd uit te roeien.

Beheer
WP Admin