Doorgaan naar artikel

Opperdoezer Ronde door droogte extra lekker

De Opperdoezer Ronde is een aardappel die niet door akkerbouwers maar door tuinders geteeld wordt. Alleen in Opperdoes en vanaf nu maar krap twee maanden verkrijgbaar.

Aardappeltelers Koos Zwaan en Rick Pronk hebben woensdag 17 juni samen met hun vrouwen en kinderen de eerste Opperdoezer Rondes met de hand geoogst. Rooien is een zorgvuldige klus omdat de beroemde aardappel aan het begin van de zomer nog een gevoelige schil heeft.

De Opperdoezer Ronde, die met schil en al gegeten kan worden, staat bekend om zijn romige smaak en is bij kenners enorm populair. Dat is mede te danken aan de zavelgrond om en nabij het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes.

De Opperdoezer Ronde is een delicate aardappel die niet machinaal gerooid kan worden. - Foto: Vidiphoto

De Opperdoezer Ronde is een delicate aardappel die niet machinaal gerooid kan worden. – Foto: Vidiphoto

Smaak en kleur dit jaar top

De oogst is dit jaar iets later dan normaal. Vanwege een koudeperiode in februari zijn de aardappelen iets later gepoot. Mede door de droogte is de smaak en kleur van de Opperdoezer dit jaar van hoge kwaliteit.

Europees erkend streekproduct

De ambachtelijke aardappel is de enige met een zogenoemde Beschermde Oorsprongsbenaming, een Europese verordening die toegekend wordt aan bijzondere, streekgebonden producten. De aardappel mag enkel geteeld worden op circa 100 hectare rondom het dorp Opperdoes.

Begin juli is delicatesse verkrijgbaar bij supermarkten en groentespeciaalzaken. In totaal zijn er 15 telers die tot en met augustus deze zomeraardappel rooien. Naar verwachting bedraagt de oogst dit jaar 1 miljoen kilo.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin