Doorgaan naar artikel

AH: geen verbod koper in bio-aardappelen

Supermarktketen Albert Heijn gaat geen bovenwettelijke eis stellen betreffende koperoxychloride in biologische aardappelen. De supermarktketen ziet ondanks het koperschandaal geen bezwaar voor het gebruik van koperoxychloride als bladmeststof.

“Het stellen van bovenwettelijke eisen in bio is niet onze rol”, aldus een woordvoerder van Albert Heijn. “Wij vinden het niet aan ons om gebruik van een bepaald middel dat wettelijk is toegestaan te verbieden.”

Dat getuigt van een dubbele moraal, omdat Albert Heijn onlangs na overleg met Stichting Natuur en Milieu extra bovenwettelijke eisen stelt voor gangbare AGF. Zo moeten bij Albert Heijn vanaf 2019 alle AGF onder Milieukeur worden geteeld en wordt het gebruik van 28 wettelijk toegestane gewasbeschermingsmiddelen verboden.

Illegale inzet koper in bio-aardappelen

Onlangs werd bekend dat biologische aardappeltelers de bladmeststof koperoxychloride ongeoorloofd toepassen als bestrijdingsmiddel. Biologische telers spoten veel vaker en hogere doseringen koper dan wettelijk is toegestaan, omdat gewassen dit seizoen vroegtijdig bezweken door de hoge ziektedruk. Certificeringsinstantie Skal zegt van het koperschandaal op de hoogte te zijn, maar hier niet juridisch op te kunnen handhaven.

In reactie op alle commotie in de media maakte Albert Heijn bekend zijn bio-aardappelen extra op koperresten te controleren, om de ontstane twijfel bij klanten weg te nemen. De supermarkt zegt dat koperoxychloride op de knol niet is aan te tonen, wel het element koper in de knol. “De analyses op aanwezigheid van koper hebben tot dusver lage en veilige waardes laten zien. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid. De garantie voor goed gebruik van koperoxychloride is dus vooral van belang voor het milieu”, aldus de supermarktketen.

Koper in aardappelen onnodig

Een bladmeststof met koper is in aardappelen teelttechnisch niet nodig, omdat kopergebrek in aardappelen nooit voorkomt. Op gangbare aardappelen wordt ook nooit een bladbemesting met koper uitgevoerd. Het toepassen van koperoxychloride diende voor de biosector alleen als excuus hoge doseringen koper als bestrijdingsmiddel tegen phytophthora te kunnen inzetten.

Biologisch dynamisch keurmerk Demeter pleit voor een totaalverbod van koperoxychloride in biologische aardappelen, omdat het koperschandaal schade aanricht aan het imago van biologisch. Bionext, de branche-organisatie van de biologische sector, vindt echter dat koperoxychloride als bladmeststof in biologsiche aardappelen gehandhaafd moet blijven.

Share this

Afbeelding
Martijn Knuivers

redacteur akkerbouw en mechanisatie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin