Doorgaan naar artikel

Kasper van De Groente Amsterdammer: ‘Klanten kopen op voorhand een aandeel van de oogst’

Kasper Hoex heeft al een aantal jaar een landbouwbedrijf in Beverwijk (N.-H.), namelijk De Groente Amsterdammer. Hier teelt hij groente en fruit, maar ook dierlijke producten op een ecologische manier. Dit jaar voorziet hij al 250 families bij hem in de buurt van eten, door middel van een vers pakket dat op verschillende afhaalpunten wordt bezorgd.

De 33-jarige Kasper had als kind altijd al een passie voor voedsel verbouwen. Kasper: “De vrienden van mijn ouders hadden een boerderij in de Achterhoek waar ik vaak te vinden was. Ik kreeg een stukje land waar ik mijn eigen moestuintje kon beginnen.” Deze gewassen verkocht hij aan de buren. Kasper deed dit altijd met plezier en verhuisde later voor zijn studie naar Amsterdam. “Ik deed eerst een studie Future Planet Studies en daarna biologisch dynamische landbouw.”

Naast zijn studie huurde hij in 2017 land bij tuinder Wim Bijma in Amsterdam-West. Hier produceerde hij groente voor een community van 45 Amsterdammers en zo is De Groente Amsterdammer geboren. Hierna verhuisde Hoex naar Landgoed Rorik in Beverwijk, om zijn productie uit te kunnen breiden en meer mensen te kunnen voorzien van eten.

De Groente Amsterdammer werkt volgens de principes van Community Supported Agriculture (CSA). - Foto: Shosai.Studios
De Groente Amsterdammer werkt volgens de principes van Community Supported Agriculture (CSA). - Foto: Shosai.Studios

Het concept van De Groente Amsterdammer

De Groente Amsterdammer werkt volgens de CSA (Community Supported Agriculture). Dit is een vorm van bedrijfsvoering waarbij de klanten op voorhand van het seizoen een aandeel kopen van de oogst. Hiervan zijn er 120 in Nederland. “Aankomend seizoen heb ik 250 families die hieraan meedoen”, vertelt Kasper.

Consumenten weten niet wat er in een pakket zit

“In het voorjaar kun je je aanmelden en kiezen voor hoeveel mensen je groente of fruit wilt hebben. Ze betalen van tevoren een bedrag voor een pakket, dat ze elke week ontvangen. Consumenten weten niet wat er in een pakket zit, dit is elke keer een verrassing.”

70 verschillende gewassen

Kasper teelt 70 verschillende gewassen, zoals kolen, bladgewassen, kruiden en pompoenen. Maar ook appels, peren, pruimen en binnenkort ook kersen. Hierdoor is er veel variatie in de inhoud van de pakketten. “Je kunt binnenkort ook extra dingen toevoegen, denk aan vlees of een doosje eieren”, aldus Kasper.

Veel zekerheid

Mensen kunnen hun pakket ophalen of laten bezorgen bij een afhaalpunt. “De distributie doen wij ook zelf.” In ongeveer zes uur kunnen ze 250 families bevoorraden. “We rijden dan nog geen 100 kilometer.” Qua voedselkilometers zit Hoex onder 1 kilometer per familie.

“Een voordeel van dit concept voor ons is dat je altijd een vaste community hebt die producten van je afneemt. Dit geeft heel veel zekerheid, waardoor ik niks hoef weg te gooien. Doordat de keten zo kort is, kan ik ook een goede prijs vragen”, aldus Kasper. Volgens Kasper betalen zowel de tuinder of de boer als de consument een eerlijke prijs.

Klanten kunnen ook meehelpen tijdens een projectdag 'mee-boeren' en ontvangen dan 15 procent korting op een pakket. - Foto: Shosai.Studios
Klanten kunnen ook meehelpen tijdens een projectdag 'mee-boeren' en ontvangen dan 15 procent korting op een pakket. - Foto: Shosai.Studios

Mee-boeren

Ook organiseert Kasper dagen waarop je kan ‘mee-boeren’. Twee keer per jaar kunnen consumenten meehelpen met de oogst of met andere klusjes op het land. “Veel consumenten vinden dit fantastisch en willen het liefst elke week komen.” Zo zijn er ook weinig kosten voor de machines. Met het mee-boeren krijgen de deelnemers ook 15 procent korting op hun pakketten. “Het is eigenlijk een win-winsituatie”, vertelt Kasper. Ook zijn er projectdagen. “Tijdens deze dagen zijn we bezig met grotere projecten, denk aan bomen snoeien of een kippenhok bouwen. Hier kunnen mensen ook bij helpen.”

Community breidt zich uit

Nu De Groente Amsterdammer al een aantal jaar is gevestigd op Landgoed Rorik en de community steeds groter wordt, moeten er op bepaalde punten ook uitgebreid worden. Daarom is Kasper nu ook bezig met een verbouwing. “We begonnen in 2020 klein, maar je merkt dat er steeds meer spullen en ruimtes nodig zijn als je meer klanten krijgt”, vertelt Kasper. “We hebben een wachtrij van mensen die zich willen aansluiten bij de community.”

Ook zou Kasper een aantal producten willen toevoegen aan het assortiment. “Zachtfruit hoop ik over een paar jaar te kunnen verbouwen.” Ook melk hoopt hij in de toekomst te hebben, maar dit zou hij graag in samenwerking willen doen met een andere boer. “Ik zou liever het assortiment willen verbreden, dan het vergroten van de onderneming”, aldus Kasper.

Enkele producten die worden geteeld op het bedrijf. - Foto: Kester Scholten
Enkele producten die worden geteeld op het bedrijf. - Foto: Kester Scholten

Advies: begin klein

Kasper heeft nog een aantal tips voor ondernemers die ook met dit concept willen starten. “Kijk of er mogelijkheden zijn om zelf producten te verkopen en een community van klanten om je heen te verzamelen, die direct van je af willen nemen.” Het maakt volgens hem niet uit als je begint met tien mensen. “Dat is al een mooi begin! Met een soort abonnement kun je zorgen dat je wekelijks een vast inkomen hebt en uiteindelijk kun je je community vergroten en je producten uitbreiden.”

“Voor een soortgelijk concept van De Groente Amsterdammer kun je je aanmelden bij het CSA-Netwerk Nederland en die kunnen je verder helpen.” Ook komt Kasper graag in contact met mensen die vragen hebben over zijn onderneming. “Wil je als agrarische ondernemer langskomen of bellen, dan zou ik dat hartstikke leuk vinden.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin