Doorgaan naar artikel

KAS-prijs zakt richting de € 30 per 100 kilo

Er zit weinig product in de keten en de vraag naar kunstmest is niet groot. KAS wordt daarom goedkoper.

De kunstmestmarkt wordt steeds volatieler. Er zit relatief weinig product in de keten en dat betekent dat veel of weinig vraag snel gevolgen heeft. Op dit moment is die vraag stevig ingezakt. Akkerbouwers en veehouders melden zich nauwelijks nog om product te kopen. De eerste strooironde is achter de rug en bovendien is het land erg nat, waardoor er geen haast is. Wat ook meespeelt, is dat er bij veehouders veel drijfmest in de putten zit. Dit zijn allemaal factoren die kunstmest de komende weken niet populairder zullen maken. Bovendien speelt op de achtergrond mee dat de mondiale ureumprijzen onder druk staan. Al deze zaken zorgen ervoor dat de KAS-prijs deze week voor het eerst in meerdere weken opnieuw daalt.

Notering KAS lager dan vorig jaar

KAS noteert €0,50 lager en komt zodoende uit op €31,30 per 100 kilo. Daarmee ligt de notering nog €2,50 lager dan vorig jaar rond deze tijd. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto. In het voorjaar van 2023 zakten de prijzen van stikstofhoudende kunstmest overigens flink door. Dit jaar kan er ook zeker nog wat van de prijs afgaan. De vraag is zeer karig en KAS kan nog wat verder in prijs gaan dalen. De grens van €30,00 per 100 kilo komt voorzichtig in beeld.

Kalimarkt onder druk

De kalimarkt staat nog wat sterker onder druk dan die van KAS. Kali wordt deze week €1,30 goedkoper en komt zo uit op €42,40 per 100 kilo. Voor deze meststof geldt dat het contrast met vorig jaar nog wel groot is. Toen werd namelijk €69,60 per 100 kilo kali betaald. De huidige prijsdaling heeft vooral met een ruim aanbod te maken. Bovendien liggen de kaliprijzen in Zuid-Amerika behoorlijk lager dan in Europa. De markt is enigszins uit balans en de kaliprijs zal nog verder gaan dalen. Ondertussen is de fosfaatmarkt wel in balans. Vraag en aanbod ontlopen elkaar niet veel. Tripel superfosfaat noteert al sinds eind januari ongewijzigd op €55,00 per 100 kilo; ruim €20,00 minder dan een jaar geleden.

Prognose: lichte prijsdruk.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin