Doorgaan naar artikel

Adema: Europese Commissie gaat Renure toelaten als kunstmestvervanger

De Europese Commissie gaat het gebruik van Renure als kunstmestvervanger toestaan. De commissie komt versneld met een voorstel hiervoor. Dat vertelt landbouwminister Piet Adema na afloop van de wekelijkse ministerraad. “Dat is heel goed nieuws”, zegt Adema.

Wanneer het voorstel van de Commissie komt om het hoogwaardige mineralenconcentraat te mogen gebruiken bovenop de gebruiksnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest, is niet bekend. “Dat is aan de Europese Commissie, omdat zij de procedures moeten doorlopen”, zegt Adema.

Nederland onderhandelt al meer dan tien jaar voor het toelaten van hoogwaardige mestverwerkingsproducten als kunstmestvervangers. Hoewel er kleine stapjes werden gezet, bleef definitief groen licht uit. Nederland wist eerder in de landbouwraadsvergadering wel steun te krijgen voor het voorstel voor Renure.

Daarbij wilden lidstaten en de Commissie wel eerst onderzoeken afwachten, wat zou betekenen dat het nog jaren zou duren. “Ik ga er vanuit dat daar nu versnelling in komt. We hebben de toezegging dat er goedkeuring komt en dat er versneld een voorstel komt. Dit is heel goed voor de agrarische sector. Het leidt niet alleen tot een lagere druk op de mestmarkt, maar verlaagt ook het kunstmestgebruik, dat veel meer CO2-uitstoot heeft. Als we dit kunnen gaan doen, is het een win-win situatie”, zegt Adema. Of het voorstel nog dit jaar komt, weet de minister niet.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin