Doorgaan naar artikel

Weinig beweging in kunstmestprijzen

De prijzen van kunstmest liggen over de hele linie nagenoeg op gelijke niveaus als voorgaande weken. Triferto noteert de Nutramon (KAS) stabiel op € 31,30 per 100 kilo. Bij Farmers4All daalde de KAS-notering wel licht met € 0,35 per 100 kilo naar € 28,65. Volgens de leverancier komt dat meer door het eigen prijsbeleid dan de marktsituatie.

In het algemeen staan de prijzen van stikstofmeststoffen onder druk. Dat blijft de komende periode zo. Een indicator zijn de prijzen die in Frankrijk wordt betaald voor kunstmest die nu in opslag gaat; die liggen al gauw € 1 per 100 kilo onder het huidige marktniveau.

Tot de zomer nagenoeg dezelfde prijzen

In combinatie met beperkte vraag is de algemene verwachting dat prijzen tot de zomer niet veel van de plaats komen, met mogelijk een lichte prijsdruk. Wel is er sinds covid en de hoge energieprijzen bij afnemers minder kunstmest in voorraad, waardoor de markt veel sneller reageert op marktveranderingen. Mutaties zijn dus zeker niet uitgesloten.

Ook geen wijzigingen op kalimarkt

De prijzen van de kali- en fosfaat-kunstmest blijven ook gelijk. Zo noteert Triferto een prijs van € 42,40 per 100 kilo voor kalizout 60%. Voorraden en aanbod aan kali zijn voldoende groot om prijsstijgingen tegen te gaan. Mogelijk kan een oplopende graan- en sojamarkt internationaal de markt een impuls geven, maar het is de vraag of dit fundamenteel andere prijsniveaus geeft.

Hetzelfde beeld is bij de fosforrijke kunstmestsoorten te zien. Tripelsuper 45% noteert bij Farmers4All gelijk op een niveau van € 53,20 per 100 kilo. Vraag en aanbod zijn en blijven de komende tijd goed in balans.

Prognose: prijzen stabiel.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rene Stevens

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin