Doorgaan naar artikel

Meer seizoensvraag, maar KAS-prijs blijft gelijk

KAS en tripel superfosfaat blijven deze week in prijs gelijk, maar kali wordt iets goedkoper.

De kunstmestmarkt is deze maand voorzichtig in gang geschoten en er is de gebruikelijke seizoensvraag van akkerbouwers en veehouders. Kunstmestfabrieken hebben wat minder KAS geproduceerd en die industrie wil de prijzen graag verhogen. Dat zit er bij deze vrij rustige vraag echter niet in. De prijzen blijven gelijk.

KAS noteert al sinds week 9 ongewijzigd op € 31,80 per 100 kilo. Daarmee liggen de stikstofprijzen iets meer dan € 7 lager dan vorig jaar. Toen werd € 39,00 per 100 kilo KAS betaald en daalden de prijzen daarna nog wat verder. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Weinig KAS beschikbaar

Of dat nu ook gebeurt, is de vraag. Vraag en aanbod zijn op dit moment netjes in balans, maar er is niet heel veel product beschikbaar. Die matige beschikbaarheid gaat hand in hand met een relatief late levertijd omdat de logistieke keten redelijk piept en kraakt. Het is enigszins balanceren op een dun koord. Bij iets meer vraag kan de KAS-prijs zomaar licht stijgen. Dit gebeurt echter nog niet doordat boeren in dit late voorjaar ook later kunstmest kopen. In het voorjaar zijn vraag en aanbod bovendien veel meer bepalend voor de prijs.

Kalimarkt nog altijd onder druk

Andere prijzen, zoals die van energie en ammoniak, spelen dan een kleinere rol. Ondertussen staat de kalimarkt nog steeds iets onder druk. Deze week worden de prijzen opnieuw naar beneden bijgesteld. Kali noteert zodoende € 1,00 lager en komt zo uit op € 42,70 per 100 kilo. Het contrast met vorig jaar is nog altijd groot. Toen werd € 77,60 per 100 kilo betaald.

Kali is de afgelopen maanden steeds iets goedkoper geworden. Mondiaal gezien is er voldoende product en de vraag blijft hier net iets bij achter. Ook de komende weken kan nog iets van de prijs afgaan.

Voor tripelsuperfosfaat geldt het tegenovergestelde. Hier neemt de vraag juist iets toe. Voor de prijs heeft dit nog geen gevolgen. Tripelsuperfosfaat noteert deze week ongewijzigd: € 55 per 100 kilo.

Prognose: KAS eerst stabiel, later iets duurder.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin