Doorgaan naar artikel

Kansen voor aubergine door populariteit onder jongeren

Vorig jaar waren de gemiddelde prijzen voor aubergine hoger dan in 2022. In het begin van het nieuwe seizoen is er prijsdruk en heeft het tekort aan zonlicht invloed op de kwaliteit. Spanje kent een hogere productie.

Voor aubergine was 2023 een goed jaar met mooie aanvoer en een hogere middenprijs dan het jaar ervoor. “Bij de 225 gram aubergines hadden we vorig jaar een gemiddelde prijsstijging van 10% en bij de 300 gram zelfs +15%”, zegt Ruud den Boer, commercieel directeur van Oxin Growers. “Die hogere prijzen zijn ook wel nodig, vanwege de gestegen kosten van de teelt. Ook hadden de telers nog wat in te halen, omdat 2021 een heel slecht jaar voor aubergines was met een te lage opbrengst.”

Tijdens de traditioneel moeilijke maanden april en mei, wanneer Spanje nog aan de markt is, was er vorig jaar geen prijsdaling, wat normaal gesproken wel het geval is. Ook in de zomermaanden juli en augustus was er een grote aanvoer van aubergines met mooie prijzen. “Ondanks de grote volumes was er toch een goede prijsvorming”, zegt Bruno Vuerinckx, Supervisor Verkoop van BelOrta. “Met de nieuwe afzetkanalen, die we in 2021-’22 een beetje waren kwijtgeraakt, maar nu weer terug hebben, hebben we de aanvoerpiek goed kunnen opvangen.” De Belgische verkooporganisatie heeft vorig jaar bijna 14 miljoen kilo aubergines afgezet.

Start nieuw seizoen

Bij BelOrta is dit jaar het areaal aubergines met een paar hectare gedaald ten opzichte van 2023. In begin van week 8 zijn de eerste aubergines van dit seizoen voor de klok geveild voor €1,60 per kilo. Daarna zijn de klokprijzen teruggezakt naar net boven de €0,60 eind februari. In de eerste helft van maart zijn de prijzen weer gestegen naar rond €1 per kilo. Vuerinckx: “In het begin van het seizoen is de aanvoer nog onregelmatig, omdat de telers nog niet iedere dag oogsten. Het aanbod kan dan op een dag te groot zijn, waardoor de klokprijzen behoorlijk zakken.” De eerste aanvoerpiek heeft dus voor prijsdruk gezorgd. Maar volgens de supervisor is dat na de tweede helft van maart waarschijnlijk voorbij.

Oxin Growers heeft drie auberginetelers van in totaal 10 hectare. Den Boer: “Door te weinig zonlicht is het voor de telers lastig om de kwaliteit goed te krijgen. Om dit probleem op te lossen is het belangrijk dat er meer zonlicht in het voorjaar komt.”

Aubergineareaal in Spanje constant

Half maart is er nog veel productie en zijn er programma’s met aubergines vanuit Spanje. De kwaliteit van de Spaanse aubergine is goed. “In de winterperiode hebben we nauwelijks regen en veel zon gehad. Hierdoor was het niet vochtig, waardoor er geen probleem met schimmelziektes waren. Het gewas groeit dan ook goed met een hoge productie”, zegt Jan van der Blom van Coexphal.

Het areaal aubergine in Almería (Spanje) is dit seizoen 2.300 hectare. De laatste zes jaar is dit areaal met wat kleine schommelingen toch vrijwel constant gebleven. In Spanje loopt het productieseizoen voor aubergine van november tot april, waarbij de nadruk sterk op de winter ligt. De totale aubergineproductie in 2022-’23 was 208.000 ton. Hiervan is 62% geëxporteerd naar landen in Europa.

In de weken 12 tot 14 schakelen de supermarkten in Nederland over op Hollands product en in België op Flandria-aubergines. – Foto: Harry Stijger In de weken 12 tot 14 schakelen de supermarkten in Nederland over op Hollands product en in België op Flandria-aubergines. – Foto: Harry Stijger

Overgang van Spaans naar Nederlands en Belgisch product

Anders dan dit jaar was het in begin 2023 relatief koud in Almeria. Hierdoor was de productie laag, ook omdat de planten vanwege het warme weer in september en oktober 2022 al waren uitgeput. Van half januari tot eind februari 2023 (week 3-9) waren de aubergineprijzen hoog en lagen rond de €1,50 per kilo met uitschieters tot €1,95.

In januari van dit jaar waren de prijzen in Spanje nog redelijk. Door het warme weer in februari trok de productie aan en daalden de prijzen. Van der Blom: “De auberginevruchten groeien erg hard, zeker als het warm is. Dan gaat het snel en neemt het volume toe.” Vanaf half februari lagen de prijzen op een niveau van €0,40 – 0,45 per kilo. Tot en met week 10 is de gemiddelde prijs €0,62 per kilo.

In de weken 12 tot 14 schakelen de supermarkten in Nederland over op Hollands product en in België op Flandria-aubergines.

Ruimte in afzet, vooral onder jongeren

De supervisor: “Bij aubergine zit er nog ruimte in de afzet. Uit statistisch onderzoek blijkt dat het verbruik van aubergines in de lift zit. Dat horen de telers graag. Aubergine is populair bij jongeren, omdat ze iets anders dan de gebruikelijke groenten willen eten. In ieder kookprogramma worden aubergines gebruikt. Ook zit het in tal van maaltijdboxen. Aubergine is een veelzijdig en hippe groente. In restaurants kom je haar ook steeds meer tegen.”

Vanuit de handelskanalen is er veel belangstelling voor aubergine. “We krijgen veel aanvragen voor seizoensafspraken. Naast de klokverkopen kunnen we ook tegen seizoens- of weekprijzen afzetten. We zijn flexibel in de verkoopsystemen en kunnen rechtstreeks vanaf en door de teler in een alternatieve verpakking aubergines leveren. Onze auberginetelers zijn hier erg meegaand in.”

Turkse aubergines

BelOrta heeft een klein areaal Turkse aubergines. Dit zijn langwerpige en slanke paarse aubergines.

Den Boer: “De prijzen van rond €1 in maart zijn op zich niet slecht. Hoe deze prijsvorming zich in de komende tijd zal ontwikkelen, zullen we moeten afwachten. Deze is afhankelijk van marktwerking en het weer, die voor een groter of kleiner volume kan zorgen.”

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin