Doorgaan naar artikel

Kampioenschapsjaar 2013

Image premium

Albert Jan Maat was deze week druk in de weer om de boeren en tuinders harten onder hun riemen te steken, schouderklopjes te geven en ze ervan te overtuigen dat ze best trots op zichzelf mogen wezen.

Eerder deze week was de aanleiding voor het steken der loftrompet het onderzoek dat Oxfam Novib deed naar de voedseltoestand in 125 landen. Nederland stond van al die landen helemaal bovenaan. Bij ons kun je voor weinig geld heel makkelijk aan ook nog eens kwalitatief hoogstaand en veilig voedsel komen. Reden genoeg voor LTO-voorzitter Maat om een compliment te maken aan de Nederlandse boeren en tuinders die dat mogelijk maken.

En vandaag steekt Maat dus alweer veren in de konten van diezelfde boeren en tuinders. Want ‘we’ hebben weer eens een nieuw exportrecord gevestigd. De agrarische export groeide met 5 procent naar een duizelingwekkende 79,2 miljard euro en is daarmee kampioen export.

Vooral de export van tomaten, paprika’s en komkommers groeide, hoorde ik vanmorgen al uit mijn radio komen. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte het vandaag bekend op de Grüne Woche in Berlijn. Maat wilde maar meteen even benadrukken dat die agrarische ondernemers, die dat allemaal mogelijk maken niet veronachtzaamd mogen worden door het publiek, de politiek en door de retailerskliek die van deze cijfers misschien wel het meest profiteren. Zo zei hij het natuurlijk niet, maar als rechtgeaard belangenbehartiger bedoelde hij het wel ongeveer zo. Want er zijn immers maar weinig tomatentelers die zich 2013 zullen herinneren als een kampioenschapsjaar.

Crisis?

Helemaal onderaan het lijstje van Oxfam Novib staat overigens het Afrikaanse land Tsjaad (ten westen van Soedan, een land dat voornamelijk bestaat uit Saharazand). Daar is één op de drie kinderen ondervoed, is het voedsel schaars en van slechte kwaliteit en is men er driekwart van het inkomen aan kwijt.

Dat relativeert het begrip crisis dan wel weer wat.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin