Doorgaan naar artikel

Onzekerheid even eng als lucratief

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Vorig jaar nog mopperden 4 op de 10 tuinbouwprofessionals dat ze in het nieuwe jaar vermoedelijk op zoek konden naar ander werk.

De oplettende lezer zal misschien merken dat de poll die vandaag op de homepage van gfactueel is gekomen exact gelijk is aan die van een jaar geleden. Alleen is 2023 in 2024 veranderd. Ook de uitslag zou wel iets moeten afwijken.

Want 2023 begon met een tuinbouw die zuchtte onder inflatie, die aan de ene kant kostenstijgingen veroorzaakte en aan de andere kant zuinige consumenten. We zaten nog midden in de energiecrisis. Slechts 14% kwam er voor uit dat het lekker ging en ze zo graag vrolijk voort wilden. 36% opteerde voor zuinig aan doormodderen en 43% dacht te zullen gaan stoppen.

Plus of een dikke plus

Hoe anders is het nu. Wageningen Economic Research had voor alle sectoren in de voedingstuinbouw een plus of een dikke plus. Glasgroentetelers hingen voor het achtste achtereenvolgende jaar de vlag uit, de vollegrondsgroentetelers gingen over de ton heen per ondernemer en – jawel – ook de fruittelers deden het voor de verandering eens prima.

Agrarische stemmingsindex

Maar WEcR komt ook geregeld met de agrarische stemmingsindex. Daarin zien we al jaren dat de open tuinbouwteelten zowel het heden als de toekomst zonniger inzien dan de collega’s onder glas. Ook al verdienen die gemiddeld gezien veel meer.

Onzekerheid is charme

Het zal de last zijn van het runnen van een miljoenenbedrijf. De onzekerheid die inherent is aan het ondernemerschap heet tegelijkertijd de charme ervan te zijn. Maar naarmate er meer geld in omgaat, nemen de risico’s navenant toe. Vandaar ook dat voor de miljardenbedrijven in de retail voorspelbaarheid en leveringszekerheid zo essentieel is.

In 2023 was juist die voorspelbare leveringszekerheid, ook door het vreemde weersverloop, een schaars goed. Wat voor de tuinbouw gemiddeld voordelig tot zeer voordelig uitpakte. Ik wens u daarom maar weer een onzeker 2024.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin