Doorgaan naar artikel

Veranderen en hulp vragen

Aan mij de eer om de laatste Delphy-column van het jaar te schrijven. Deze tijd van het jaar is altijd goed om de balans op te maken. Hierbij doel ik niet op de economische balans.

Dit seizoen overdenkende zijn er weer veel veranderingen gekomen. Veranderingen in het middelenpakket, in het Europese GLB en door de verkiezingen. Wat de effecten daarvan zullen zijn, daar kunnen we alleen maar het beste van hopen.

Bedrijf toekomstbestendig maken

Belangrijk is: welke veranderingen zijn er dit jaar in het bedrijf doorgevoerd in strategie om het bedrijf toekomstbestendig te maken? Hoe hebben deze veranderingen u geholpen of pakken ze juist minder goed uit dan gehoopt? Hoe open zijn we dit jaar geweest voor die veranderingen of kwamen we in verzet?

Verschraling van het middelenpakket maakt het allemaal niet makkelijker

Zelf vind ik sommige veranderingen ook lastig. Verschraling van het middelenpakket maakt het allemaal niet makkelijker. We willen zo goed mogelijk op een natuurlijke manier telen. Maar als er te veel schade optreedt, dan gaat het wel gelijk ten koste van het inkomen. Bovendien is het aantal plantversterkers overweldigend en de werking soms onbekend.

Het is dus belangrijk om goed informatie in te winnen. Hulp vragen is soms erg lastig, ik weet er alles van. Maar laat je goed informeren om zo gefundeerde keuzes te maken en risico’s te beperken. Want hoe we het ook wenden of keren, die economische balans is zeer belangrijk voor een goede boterham.

Wat brengt 2024?

Wat zal 2024 ons brengen? Mogelijk een meer agrarisch-gezind kabinet? Een droog jaar of een Hollandse zomer met regen en zonneschijn? We weten het niet, dus blijf flexibel en heb een open blik naar de toekomst.

Share this

Afbeelding
Christian van Os

Adviseur Fruitteelt bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin