Internationale witlofbiënnale zonder Franse bijdragen

21-09 | |
De Witlofbiënnale werd in 2016 voor het eerst in Frankrijk  gehouden. Onderdeel van die bijeenkomst was een bezoek aan een moderne Franse trekkerij. - Foto: Joost Stallen
De Witlofbiënnale werd in 2016 voor het eerst in Frankrijk gehouden. Onderdeel van die bijeenkomst was een bezoek aan een moderne Franse trekkerij. - Foto: Joost Stallen

De komende editie van de internationale Witlofbiënnale moet het doen zonder inhoudelijke Franse inbreng. De vereniging van Franse witlofproducenten (APEF) geeft aan te twijfelen aan de meerwaarde van deze op gerichte bijeenkomst.

De witlofbiënnale wordt om de 2 jaar georganiseerd door en voor de Europese witlofsector. Dat gebeurt afwisselend in België, Frankrijk en Nederland. De laatste uitgave was in 2018 in Etten-Leur. Onderbroken door coronabeperkingen wordt de 25e Biënnale op 7 en 8 oktober aanstaande in Kampenhout gehouden. De witlofproductie in Europa is vooral geconcentreerd in België, Nederland en Frankrijk. Frankrijk is veruit de grootste producent en grootste exporteur van witlof.

Spijtig

Algemeen secretaris Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) noemt het spijtig dat de deelnemers aan de bijeenkomst verstoken blijven van directe Franse bijdragen over voor de sector belangrijke onderwerpen rond economie, afzet en onderzoek. Desondanks heeft zich toch een behoorlijk aantal Franse producenten aangemeld, aldus Vanoirbeek.

Signaal

Volgens hem kan de opstelling van APEF als een Frans signaal om de huidige formule van de witlofbiënnale te herzien. De bijeenkomst wordt ook bezocht door sectorgenoten uit Spanje, Duitsland en Zwitserland.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over

One thought on “Internationale witlofbiënnale zonder Franse bijdragen

  1. De Biënnale wordt gehouden in Kampenhout; tussen Brussel, Mechelen en Leuven. De verwarring met Kalmthout (bij Antwerpen) gebeurt wel meer.
    De eerste Internationale Witloofdag ging door in Beauvais in 1971 op initiatief van FISPE (voorloper APEF). FISPE-voorzitter Robert Carpentier lokte toen uit (misverstand? opzet?) dat het initiatief tweejaarlijks om beurt in F, B en NL zou doorgaan. Dat gebeurde in 1973 (Brussel, Huldenberg) en in 1975 (òmgeving Alkmaar) en zo verder tot aan de coronacrisis. In 1985 kwam er Zwitserland bij (Geneve). In de loop der jaren is er <el een evolutie geweest van contacplatform voor telers naar type symposia en wetenschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer