Doorgaan naar artikel

Impasse brexit brengt alternatieven in beeld

Foto: ANP

Foto: ANP

De Britse oppositiepartij Labour is voor een nieuw referendum over de brexit. Bij de Conservatieven groeit steun voor een losse handelsrelatie met de EU.

Het plan om een referendum te houden over de uiteindelijke overeenkomst tussen Brussel en Londen over hun nieuwe relatie is onzeker, omdat de onderhandelingen erover in een impasse zijn beland. Dat bleek maandag 24 september op het partijcongres van de oppositiepartij Labour.

Alternatief plan

De voorstellen van premier Theresa May om (onder meer) handel in goederen zo vrij mogelijk te laten verlopen, zijn afgewezen door EU-landen. Dat geeft wind in de zeilen van critici van May. Een deel van haar partij is voorstander van een lossere handelsrelatie met de EU naar voorbeeld van een handelsovereenkomst met Canada.

Voedseleisen

Als dat plan wordt omarmd, zullen de Britten de Europese voedselveiligheidsregels loslaten die gebaseerd zijn op voorzorgsprincipe. Zo mag Amerikaanse kip die met chloor is behandeld nu niet de EU in. Of de Britten in zo’n geval ook de Europese regels voor biologische groenteteelt in de grond daarmee loslaten is een interessante vraag, maar vooralsnog onduidelijk.

Vasthouden aan plan intensieve handelsrelaties

Premier May laat haar kabinet weten vast te houden aan haar oorspronkelijke plan met intensieve handelsrelaties met de EU en het vasthouden aan de EU-regels voor voedselveiligheid. Volgende week is het partijcongres voor de Conservatieven.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin