Doorgaan naar artikel

Heet werd het afgelopen weken niet in de aspergehandel

aspergeseizoen premium

Waar in 2022 het seizoeneinde nog wat goedmaakte, haalt dit seizoeneinde juist het laatste beetje glans van het afzetjaar. - Foto: Bert Jansen

Het aspergeseizoen eindigt wat in mineur met sterke prijsdruk in de daghandel bij een aantal sorteringen. De steun vanuit de retail valt weg.

AA wit werd op de klok donderdag ondersteund door kopers op de Duitse markt om de programma’s van retail te ondersteunen. Dat leidde in de laatste handelsweek tot prijzen van € 6 per kilo. Een behoorlijke prijs, zo laat een afzetorganisatie weten. Tegelijk weet de afzetorganisatie ook dat telers al vroeg gestopt zijn en dat de volumes laag zijn. Anders werden andere prijzen genoteerd.

Over het hele aspergeseizoen verwacht deze partij een 12% hogere middenprijs voor asperge. Is het genoeg voor telers? Dat is deels afhankelijk van het kostenniveau bij de afzonderlijke bedrijven. Een teler noemt het seizoen slecht na een belabberd heet slotstuk. Waar in 2022 het seizoeneinde nog wat goedmaakte, haalt dit seizoeneinde juist het laatste beetje glans van zijn afzetjaar.

Contracten vooral gunstig voor retail

Zijn analyse is dat de supermarktcontracten dit jaar gunstig uitpakken voor retail. Het ruim van tevoren afstemmen van prijzen legt te veel risico bij telers. Zij konden door het natte koude voorjaar tegen die prijs te weinig oogsten.

Die stelling wordt zeker niet door iedereen onderschreven. Waar in België retail meedrukt op de klok, zorgt de afzet in jaarcontracten in Nederland voor een rustiger verloop, met meer prijsondersteuning. Dat is ook te zien aan de Belgische veilingprijs voor extra wit sortering, die niet meer ondersteund wordt nu Belgische supermarkten uitstappen. De prijs knalt vervolgens naar beneden. In België kwam de uitbetaalprijs over alle sorteringen afgelopen week zelfs uit op € 1,93. Omdat in Nederland de prijs van klasse 1.2 ook stevig onder druk staat, is de uitbetaalprijs van de AA-wit niet maatgevend voor de opbrengst van telers.

Geen volledige productiestop

Komende week verwacht de handel nog wel wat productie van percelen waar de teelt eindigt of uit testen met steekmachines. Toch nodigt het huidige prijsniveau niet bepaald tot late productie, waardoor volumes laag blijven.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin