Doorgaan naar artikel

HAK krijgt ‘in stilte’ groente in Schijf-van-5

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Een nieuwe lijn conservengroente zonder suikers, zout of zoetstoffen past in de richtlijn gezonde voeding, maar HAK wil klanten niet verwarren door dat breed te communiceren.

Het gaat om 4 nieuwe 0%-varianten: rode kool met appel, rode bieten, bruine bonen en witte bonen in tomatensaus. De 4 klassiekers volgen op de appelmoes 0%-varianten die al eerder op de markt werden gebracht.

Foto: HAK

Foto: HAK

Suikers en zouten

Conservengroenten zonder toevoegingen als zout en suiker kwalificeren zich daarmee als gezonde voeding. Het Voedingscentrum liet eerder bij de jongste Schijf-van-5 richtlijnen conservengroente buiten de richtlijn vanwege de suikers en zouten. Daarmee wilde het Voedingscentrum de industrie uitdagen tot het maken van producten zonder toevoegingen. HAK vindt de boodschap van de nieuwe 0% varianten en de Schijf van 5 te ingewikkeld voor consumenten. Zo’n boodschap zou het grootste deel van het assortiment ook negatief belichten, omdat het buiten de gezonde voedingsrichtlijn blijft vallen, ondanks verbeteringen.

Eerdere receptaanpassing

HAK heeft in een aantal producten in het assortiment de toevoegingen al teruggebracht door 30% minder suiker te gebruiken en tot 40% minder zout. De recepturen van deze producten worden namelijk op smaak gebracht met natuurlijke smaakmakers als azijn, kruiden en specerijen.

Beheer
WP Admin