Doorgaan naar artikel

Grote verschillen in tekort aan licht

Dit voorjaar zal de boeken ingaan als een van de koudste en donkerste sinds de weersgegevens worden bijgehouden.

De ene glastuinbouwregio had er echter veel meer last van dan de andere, blijkt uit cijfers van de verschillende weerstations.



De KNMI-cijfers van de verschillende weerstations laten zien dat de totale lichtsom in de eerste 20 weken van 2013 voor Noord-Holland (Berkhout), de Kring (Rotterdam) en Friesland (Leeuwarden) wel meevalt (resp. 100, 99 en98 % van hun eigen langjarig gemiddelde). Opvallend is het verschil tussen de Kring en andere gebieden in het westen. Hoek van Holland haalt maar 94 procent van zijn langjarig gemiddelde en Vlissingen zelfs maar 92 procent, procentueel bijna evenveel lichtverlies als Arcen. Drenthe (Hoogeveen) kreeg 95% van de normale hoeveelheid licht.



De genoteerde lichtsommen zijn echter erg onregelmatig verdeeld over de tijd en de regio’s. Hoek van Holland leverde pas in periode 5 (week 17 t/m 20) veel in op het langjarig gemiddelde.  Zuidoost Brabant en Limburg,  Drenthe en Friesland bleven vooral in de eerste 8 weken van het jaar sterk achter waardoor de gebruikelijke verschillen in lichtcijfers verder werden vergroot.  In januari kreeg Hoogeveen bijvoorbeeld 33 procent minder zonlicht dan Zuid-Holland (Rotterdam en Hoek van Holland) en Arcen 28 procent minder.

Zuinigheid kost ook productie

De cumulatieve producties liggen door het gebrek aan licht lager dan gebruikelijk. Maar een deel ervan is ook veroorzaakt doordat lagere temperaturen zijn aangehouden dan voor het gewas noodzakelijk was. Door de langdurige kou probeerden veel telers daarmee de extra stookkosten te beperken.

Lees meer over de gevolgen van het weer in het artikel dat deze week verschijnt in het magazine van Groenten & Fruit.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin