Doorgaan naar artikel

ABN Amro: leveringszekerheid groenten en fruit neemt af

Binnen Europa zorgen klimaatrisico’s voor afnemende leveringszekerheid. Met name Spanje is daar kwetsbaar voor, maar nog niet zo kwetsbaar als sommige landen buiten Europa.

Dat stellen onderzoekers van ABN Amro in het rapport ‘Klimaatverandering toenemend risico voor voedingsmiddelenproducenten’. Klimaatverandering vormt een groeiend probleem voor de Nederlandse voedingsindustrie. Prijs, kwaliteit en beschikbaarheid van grondstoffen zullen als gevolg van weersextremen steeds vaker veranderen, zodat bedrijven hun inkoop beter moeten spreiden, stellen onderzoekers van ABN Amro

Spanje

De bank beoordeelde de kwetsbaarheid van leveranties uit productiegebieden door een score. Spanje scoort binnen Europa hoog op zo’n ND-Gain Index, door de klimaatrisico’s. Daarbij komt dat het land een enorm grote leverancier is voor veel groenten en fruit. Dat leidt tot grote inkooprisico’s. ABN Amro schat het leveringsrisico voor tomaten hoger in dan voor komkommer. Nederland heeft voor tomaten 50 procent van de handel in handen. ABN Amro schat dat voor komkommer in op bijna 90 procent.

Lege schappen

Hoewel de klimaatrisico’s in Europa minder groot zijn dan in productiegebieden buiten Europa en veel van deze gewassen niet meerjarig zijn, neemt de leveringszekerheid wel af. Zo zorgde een misoogst in Spanje als gevolg van hevige regenval in 2017 tot lege schappen voor sla en spinazie. Begin 2023 was er krapte in heel Europa door een extreem lage productie glasgroente. Dat komt bovenop een krimpende groenteproductie in Europa, zoals Rabobank deze week becijferde. De krimp bedraagt 3 procent tussen 2017 en 2022.

Vorig jaar was opnieuw een lastig jaar voor inkopers. De prijs van jalapeñopepers ging fors omhoog door watertekorten in Mexico en leidden extreme weersomstandigheden in India tot flink hogere suikerprijzen. Zo werd olijfolie vorig jaar ineens veel duurder door droogte in Spanje.

Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven kopen wereldwijd jaarlijks voor ruim € 30 miljard aan agrarische producten in. Van deze grondstoffen komt 30 tot 40 procent uit landen buiten de Europese Unie die gevoelig zijn voor klimaatverandering, becijferde ABN Amro.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin