Doorgaan naar artikel

GroentenFruit Huis vraagt supers PlanetProof niet los te laten

De koepel voor afzetorganisaties GroentenFruit Huis roept supermarkten op vast te houden aan On the Way to PlanetProof en geen nieuw systeem op te tuigen.

GroentenFruit Huis reageert op het plan van supermarkten om samen met Nederlandse boeren en tuinders te komen tot één duurzaamheidsstandaard met een goed verdienmodel, met het Beter Voor Natuur & Boer programma als vertrekpunt. Dat programma van Albert Heijn is de tegenhanger van On the way to PlanetProof, waar de sector lang in geïnvesteerd heeft. “Wij willen niet zonder meer afstand doen van dit keurmerk en zien voor PlanetProof’ dan ook een belangrijke rol in de ambitie van het CBL (supermarkten, red..) om verder samen te werken aan verduurzaming van de Nederlandse levensmiddelensector. Op korte termijn omschakelen naar een nieuw systeem zal tot forse vertraging leiden van deelname van nieuwe telers en tot demotivatie van bestaande telers”, stelt GroentenFruit Huis in een reactie.

Een nieuw systeem zou bovendien leiden tot kapitaalvernietiging. “Boeren en tuinders hebben geïnvesteerd in hun bedrijf en bedrijfsvoering. Het is goed om te horen dat supermarkten bereid zijn deze inspanningen te belonen.”

Blij met richting van plannen supers

De telers en ketenpartijen in de groente- en fruitsector zijn een groot voorstander van verdere ketensamenwerking met een meerprijs voor de duurzaamheidsinspanningen van boer en tuinder. Dat kan ook in het huidige keurmerk PlanetProof, stelt GroentenFruit Huis. “Al ruim 5 jaar werken wij binnen de agrarische sector met ‘On the way to PlanetProof’. Dit is een onafhankelijk en transparant Topkeurmerk van Stichting Milieukeur met 1.000 keurmerkhouders binnen de groente-en fruitsector. Bovendien vragen vrijwel alle supermarkten in Nederland om het PlanetProof-certificaat.”

Wachten op geaccepteerd standaard

GroentenFruit Huis vindt het belangrijk te wachten op een internationaal geaccepteerde (milieu) duurzaamheidsstandaard. Die is gebaseerd op de Europese Product Environmental Footprint (PEF). Dat is een standaard voor het universeel meten van de verduurzaming op milieueisen. De ontwikkeling van deze PEF wordt ook door het ministerie van LNV als basis voor standaarden omarmd. “GroentenFruit Huis en de partijen in de groente- en fruitsector roepen CBL en de organisaties aan de tafels bij het Landbouwakkoord, dan ook op om samen met ons te komen tot de gewenste duurzaamheidsstandaard. On the way to PlanetProof kan daarin mooi als basis fungeren.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin