Doorgaan naar artikel

‘Gedrongen aardbeigewas door gebrek aan zon en temperatuur’

Johan Vermeeren in Rijsbergen was de afgelopen periode druk met de voorbereidingen voor het nieuwe aardbeienseizoen.

Zo werden planten uit de koelcel van het ras Limalexia eind februari uitgeplant in de tunnels. Het ging hierbij om een oppervlak van 1,25 hectare. “We hebben eenzelfde oppervlak aan Allegro voor de voorjaarsteelt, maar deze planten bleven gedurende de winter gewoon in de tunnels”, zegt Vermeeren. “Bij Limalexia durfden we dat niet aan; dit ras heeft echt voldoende koude-eenheden nodig. Daarom hebben we deze planten in december gerooid, om ze in de koelcel te doen.”

Vorig jaar waren we al rond 1 mei aan het plukken, maar dat gaat ’m nu zeker niet worden

Achterblijvende gewasontwikkeling

De gewasontwikkeling in de tunnels blijft tot nu toe achter. “Het gaat niet echt vlot. In vergelijking tot andere jaren is het gewas behoorlijk kort en gedrongen. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan zon en temperatuur in de afgelopen weken. Normaal gesproken zitten er tussen 5 en 10 april al flink wat bloemen op het gewas, maar dat zal dit jaar nog zeker niet het geval zijn”, zegt Vermeeren op 27 maart.

Hij verwacht hierdoor ook niet vóór 15 mei de eerste tunnelaardbeien te kunnen oogsten. “Vorig jaar waren we al rond 1 mei aan het plukken, maar dat gaat ’m nu zeker niet worden.”

Tweewekelijks planten

Ook de ontwikkeling van de aardbeien op de buitenvelden blijft achter als gevolg van de weersomstandigheden van de afgelopen periode. Vermeeren plantte in de eerste week van maart een veld aan met 1,4 hectare Limalexia. “De planten zitten nu onder vliesdoek, maar vooralsnog is er weinig groeiontwikkeling. Eigenlijk wilden we rond 1 april het tweede buitenveld aanplanten, maar dat schuiven we een week op. Wanneer we straks ineens mooi weer krijgen, loopt de productie namelijk te zeer op een hoop. En dat krijgen we arbeidstechnisch niet rondgebreid.”

Vermeeren hoopt vanaf medio april tweewekelijks te kunnen gaan planten. “We planten in totaal 12 keer, allemaal in dezelfde omvang. Hierdoor kunnen we de hele zomer door oogsten, tot half september. De planten hebben we afgelopen augustus al ontvangen van de plantenkweker en uitgeplant op een wachtbed. In december zijn ze gerooid en de koelcel in gegaan.”

Bemesting

Vermeeren, die al zijn aardbeien in de grond teelt, koos er dit jaar voor om bemesting toe te voegen bij het maken van de ruggen. Op die manier wil hij kosten besparen. “Andere jaren dienden we vooral oplosbare meststoffen toe via de druppelirrigatie. Dergelijke meststoffen zijn echter fors duurder geworden sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Daarom heb ik er dit jaar voor gekozen om langzaam werkende meststoffen toe te voegen aan de bodem. Bij de Allegro koos ik voor Agroblen met een werkingsduur van 8 tot 9 maanden, bij de Limalexia voor Nitrofosca.”

Vermeeren voerde medio maart ook de eerste bladluisbestrijding uit in Allegro, met het insecticide Sivanto Prime. “Meestal doen we rond deze tijd een eerste bespuiting tegen bladluis; dat is dan gewoon nodig. Een overwinterend gewas volledig bladluisvrij houden, lukt bijna nooit.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Vermeeren

aardbeienteler in de vollegrond in Rijsbergen (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin