Doorgaan naar artikel

Gasprijzen nerveus heen en weer

De gasmarkten zijn en blijven al een paar weken onderhevig aan opwaartse druk, al gaat het nu ook al een week gestaag omlaag.

Nadat half juni de eerste grote gasprijspiek van dit jaar te zien was ging het omlaag, weer omhoog, weer omlaag en gisteren weer omhoog en vandaag weer omlaag. Ook binnen de dag komen er prijsschommelingen voor van meerdere centen.

Die nervositeit op de markt heeft nog steeds te maken met het onderhoud aan de Noorse gasinstallaties op de Noordzee. Dat onderhoud vindt elke zomer plaats, maar wordt dit jaar geplaagd door enkele niet geplande verstoringen en vertragingen. Door die vertragingen zal er ook een deel van juli en in de maanden augustus en september structureel minder gas beschikbaar zijn, in totaal zelfs bijna 10 miljard kuub.

Tempo in vullen gasvoorraden

De Nederlandse vulling van de gasvoorraden ging de afgelopen weken ondanks die prijsdruk onverminderd door, met dagelijks gemiddeld 0,35%, wat neerkomt op circa 50 miljoen kuub per dag. Inmiddels is de vulgraad opgelopen tot 76%. Met het huidige tempo zijn de voorraden begin september al gevuld tot de in Brussel afgesproken 90%.

Dat Europese tempo wordt niet overal gehaald. In het Verenigd Koninkrijk, dat niet meer aan Brusselse afspraken is gebonden, ging de vulgraad zelfs omlaag van 50 naar 40%. Dat komt doordat LNG-schepen er inmiddels voorbij varen en het Noors gas ook richting Groot-Brittannië minder overvloedig stroomt.

Emissierechten aan de prijs

Gelijk op met de stijgende trend van de gasprijs gaan ook de prijzen van steenkool, elektriciteit en van CO2-emissierechten omhoog. Die laatste prijs ging zelfs tot bijna € 95 euro per ton, wat net zo hoog is als de piek bij het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Inmiddels is dat weer gedaald naar een stukje onder de € 90.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin