Doorgaan naar artikel

‘EU-landbouwcommissaris is biologisch bedrijfsblind’

Standvastig, zo zou je kunnen zeggen. Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski herhaalt de ambitie om in 2030 25% van het Europese areaal biologisch te verbouwen.

Hij lijkt doof voor de alarmbellen die om hem heen afgaan. De afzet in Duitsland, Frankrijk en ook Nederland zakt. De Franse bio-organisatie Agence Bio noteert meer dan 8% daling in verkopen.

De oorzaak ligt voor de hand. De consument heeft door inflatie een kleinere portemonnee. De gestegen energietarieven, hoge brandstofprijzen en duurdere boodschappen hakken er stevig in. In die werkelijkheid dicteert de kassabon het koopgedrag. Ja, en dan blijven de duurdere producten in de schappen liggen. Principes hebben een prijs, maar daar zit een grens aan.

Biologisch vaak tientallen procenten duurder

In Nederland is het toch al tobben op de biologische markt. Eerder onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de bevolking 10% extra wil betalen voor biologische producten. Slechts een derde wil 20% extra betalen. In de schappen is biologisch vaak tientallen procenten duurder. Volgens ketenorganisatie Bionext is het aandeel biologisch daarom slechts 4,3% op het totaal. Of beter: ‘was’. De afzet stagneert of daalt in deze crisis.

Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te snappen dat als de vraag zakt, en het aanbod (nog) niet, de prijs dan onderuit gaat. Nee, die markt is even niet aantrekkelijk. Niet voor de huidige telers en zeker niet voor instappers.

Wensdenken

Je zou Wojciechowski ook halsstarrig kunnen noemen: koppig vasthouden aan een onhaalbare doelstelling. Bedrijfsblind, kan ook. Bij een politieke wensdroom hoort een economische paragraaf, en daar staan alle seinen op rood. Interessant is ook in hoeverre landbouwminister Piet Adema straks in zijn perspectievennota met deze economische werkelijkheid omgaat. Eerder stukken stonden bol van wensdenken.

Gea Bakker, sectormanager Food en Agri bij Rabobank, oordeelde eerder dat Nederland in dit biologische pakket ‘het station van bewustwording, communicatie en uitleg is gepasseerd.’ Zij ziet sturende wet- en regelgeving als enige optie om het aandeel biologisch te doen groeien. In de huidige politieke realiteit is zo’n traject niet populair.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin