Doorgaan naar artikel

‘Bramen: niks stikstof, maar puur natuur’

Iedere politicus die denkt iets te weten over stikstof roept de ander na dat de natuur overwoekerd wordt door bramen en brandnetels.

Zo ziet de minister voor Natuur en Stikstof het vanuit haar auto als ze op en neer rijdt tussen Den Haag en Harderwijk. Toen het CDA een draai leek te maken binnen het stikstofakkoord, riep fractievoorzitter Heerma dat ook hij wel zag dat bramen de natuur overwoekerden. Triest als je zo weinig verstand hebt van de materie dat je dit kan roepen in de Tweede Kamer.

Steeds als ik tussen Den Haag en Harderwijk rij, probeer ik te ontdekken waar toch die bramen en brandnetels staan, die minister Van der Wal zo massaal ziet groeien. Ik daag haar uit de bramen te tonen die haar zo’n doorn in het oog zijn. Ik denk dat ze de prachtige geel bloeiende brem verwart met de braam. De Romeinen troffen hier 2000 jaar geleden al bramen en brandnetels aan. Zouden ze toen ook al last hebben gehad van te veel stikstof?

Zelf bezitten we 20 hectare natuur en zonder ingrijpen breiden de stroken bramen zich jaarlijks 2 meter uit

Wolven, zwanen, ganzen, bramenstruiken en brandnetels hebben samen iets gemeen, namelijk dat niemand ze wil vreten. Ze hebben geen natuurlijke vijanden, dus woekeren ze ongehinderd door. Wie bramen in zijn tuin heeft, weet dat je ze flink moet terugsnoeien, anders pakken ze je hele tuin. Zelf bezitten we 20 hectare natuur en zonder ingrijpen breiden de stroken bramen zich jaarlijks 2 meter uit. Lekker voor burgers die ieder najaar mandjes bramen plukken. Lekker voor de vogels die bramen eten en de zaadjes weer uitpoepen, en volgend jaar zijn er weer meer en nieuwe bramen. Niets stikstof, maar gewoon puur natuur.

Gekker is het verbod voor burgers om meer dan 250 gram bramen te plukken in de vrije natuur. De heerlijke bosvrucht is vooral bestemd voor vogels en andere dieren. Wie meer dan 250 gram bij zich heeft, riskeert een boete van € 104. Snapt u het nog? Politici klagen over voortwoekerende bramen en burgers die verspreiding tegengaan door ze lekker op te eten, krijgen een bekeuring.

Bramen vooral lekker en gezond

Op ons eigen terrein zullen we agressiever de bramen moeten beteugelen. Jonge plantjes worden door schapen opgegeten, maar sla je weiden een voorjaar over, dan ben je de klos. Beheerders moeten meer opruimen in plaats van de boer de schuld te geven. Tijdens het onderhoud van bermen wordt veel weggemaaid, maar bramen worden nu met rust gelaten. Het zal wel biodiversiteit heten, maar het geeft vooral Van der Wal een stok om de boer te slaan. Wat een een trieste vertoning van dit kabinet. Zonder verstand van zaken kan je op iedere post minister worden. We zullen gaan beleven wat de nieuwe landbouwminister voor ons in petto heeft. Ik hou mijn hart vast, maar laat hem alvast weten dat bramen vooral lekker en gezond zijn, niet alleen voor vogeltjes, maar ook voor burgers van Nederland!

Share this

Jan Aantjes

Melkveehouder

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin