Doorgaan naar artikel

Rechter: paprikabedrijf Hoogweg overtreedt stikstofregels niet

Paprikabedrijf Hoogweg in Luttelgeest heeft geen vergunning nodig. De stikstofuitstoot is te laag, zo oordeelt de Rechtbank Midden-Nederland.

Daarmee hoeft de provincie Flevoland niet op te treden tegen de teelt in 46 hectare biologische kassen, waarin twee houtgestookte ketels staan. Met deze uitspraak verliest Coöperatie Mobilisation for the Environment deze stikstofzaak.

De paprikakwekerij heeft namelijk geen vergunning voor de Wet natuurbescherming nodig, oordeelt de rechter. De stikstofdepositie door de teelt in de kas is niet hoger dan de stikstofuitstoot vóór de bouw van de kas. Toen stond er een kleine kas en bestond het uit percelen akkerbouw en boomgaard. Coöperatie Mobilisation for the Environment maakte bezwaar tegen de berekening en vermoedt dat het bedrijf gas stookt. Ook ligt het bedrijf op zand en is de vergelijking met grasland op klei niet juist, stelt de coöperatie.

Lees ook: Hoogweg en Tas mogen kas bouwen zonder energie-eis

Intern salderen

De rechter oordeelt echter dat de afweging van de provincie zorgvuldig is gemaakt. De vergelijking van uitstoot met de situatie van voorheen komt neer op intern salderen. Er is daarmee ook geen significant effect op het nabij gelegen natuurgebied Weerribben. Dat Natura 2000-gebied ligt overigens in de buurprovincie Overijssel.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin