Doorgaan naar artikel

Hoogweg en Tas mogen kas bouwen zonder energie-eis

Paprikabedrijven Hoogweg en Tas mogen uitbreiden en hoeven voor stikstofeisen niet het wkk-gebruik te beperken. Dat blijkt uit besluiten van de provincie Flevoland.

Bij de behandeling van de vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming wilde milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment) dat het vergunde aantal draaiuren voor wkk’s voor warmteproductie zo veel mogelijk werden beperkt.

Vanzelf maximaal aardwarmte

De provincie vindt energievoorwaarden onnodig. Door de prijsstijgingen in energie en onvoorspelbaarheid van leveringen van gas in de toekomst zal het bedrijf vanzelf al maximaal aardwarmte gebruiken. Beide bedrijven beschikken daarover. De provincie houdt wel rekening met extra wkk-gebruik als onvoldoende aardwarmte beschikbaar is voor de kassen. Daarbij noemt de provincie CO2-productie en teruglevering van stroom via wkk’s niet.

In de uitbreidingsplannen zijn voor beide bedrijven twee wkk’s voor gasgestookte warmte ingetekend. Bij Hoogweg wordt voor een wkk iets minder dan 3.000 kilo emissie NOx per jaar gerekend, bij Tas is dat ruim 2.400 kilo emissie NOx per jaar. In de emissieberekening is verder rekening gehouden met een ketel en verkeersbewegingen. De wkk’s zijn goed voor vrijwel de gehele emissie in dit plan.

Niet meer uitstoot in natuurgebieden

De provincie stelt dat de bedrijven na uitbreiding niet tot meer uitstoot leiden in belangrijke natuurgebieden in de omgeving van Luttelgeest. Voor de nieuwbouw is daardoor geen vergunning nodig, oordeelt Flevoland in een positieve weigering. Daarvoor is wel een beroepstermijn ingesteld.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin