Doorgaan naar artikel

Best Fresh stoot ‘kassen Hartman’ af aan panelenbedrijf

Best Fresh Group verkoopt de leegstaande kassen en nog werkende verpakkingshallen in Sexbierum aan energiebedrijf DSG uit Bladel.

Best Fresh Group kocht de kassen en hallen in 2019 na faillissement van het teeltbedrijf. Toen was het twee jaar in bezit geweest van The Fruit Farm Group van Hein Deprez. Dat kocht in 2017 de kassen van de bekende teler Hartman.

Best Fresh Group betaalde in 2019 bijna € 8,4 miljoen voor de teeltlocaties in Friesland, onroerend goed en goodwill. Dit teeltjaar lagen de biologische kassen in Sexbierum leeg door de hoge energieprijzen. Het kassencomplex stond sinds die tijd voor bijna € 9 miljoen te koop. In de hallen werd wel product verpakt voor andere partijen, zegt Bob Sikkema van het bedrijf Qualit Life Produce, onderdeel van Best Fresh Group. “We verpakken nog wel komkommer en tomaat in de verwerkingshal, ook nu nog, maar qua teelt is het eind oktober 2022 gestopt. Er is toen besloten de productie stil te leggen door de hoge energieprijzen.”

Eerder plan zonnepanelenteelt Sexbierum

Het bedrijf QLP is niet verkocht, het gaat puur om de kassen in Sexbierum; zo’n 28 hectare op een complex van 43 hectare. Over de verkoop kan Sikkema verder niets zeggen en verwijst door naar Best Fresh Group en koper DSG uit Bladel. Beide bedrijven kunnen vrijdag 28 juli niet reageren. Sikkema noemt de verkoop wel een positieve ontwikkeling voor de omgeving. “Het is goed dat de volgende stap gezet kan worden, in welke vorm dan ook.”

DSG heeft al meerdere zonnepanelenkassen in Limburg. Of de locatie in Sexbierum in de toekomst opnieuw voor teelt wordt gebruikt, is onduidelijk. In Limburg is discussie ontstaan over de wenselijkheid van de DSG-zonnepanelenkassen, omdat er niet wordt geteeld. Teelt moet namelijk de hoofdactiviteit blijven bij gebruik van zonnepanelen. In krantenartikelen geeft DSG overigens aan in Limburg te zullen starten met teelt in klimaatcellen.

In Sexbierum viel eerder dit jaar een plan voor nieuwbouw van biologische fossielvrije kassen af in het aangrenzende gebied Waddenglas. Dat was een geplande teelt van glasgroenten gedeeltelijk onder zonnepanelen en zonder gebruik van fossiele brandstof en bestrijdingsmiddelen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin