Doorgaan naar artikel

BelOrta marktleider hardfruit na fusie op krimpmarkt

Nu telers instemmen met de fusie tussen BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) ontstaat een nieuwe marktleider voor met name Conference.

Circa 86 procent van het areaal van de BFV-telers is ingetekend bij BelOrta. Dat is een overtuigende aanzet tot samensmelting van de 2 Belgische veilingen. Telers konden tot 31 maart inschrijven bij BelOrta om de samensmelting zo te ondersteunen.

Tegelijk krimpt de Belgische teelt. BelOrta meldt dat bij haar huidige eigen leden in 2023 circa 11 procent van het areaal appels verdwijnt en 3 procent bij peren. Vooral bij appels is gerooid door de slechte prijsvorming, meldt de veiling.

Aandeel 60 procent

Vooraf stelden de partijen op een aandeel te rekenen van circa 60% van het Belgische hardfruitaanbod. Niet helder is of dat gehaald wordt. Voor zoete kersen komt het areaal gezamenlijk naar schatting op 600 hectare, dat is 60 tot 70 procent van het aanbod in België. Voor houtig kleinfruit had BelOrta al een marktaandeel van 80%.

Kartelautoriteit weegt aandelen

De nieuwe organisatie zal (bij goedkeuring door de kartelautoriteit) vanaf 31 juli moeten draaien om iets minder dan 180 miljoen kilo Conference af te zetten. Dat is iets meer dan de helft van het Belgische aanbod. Omdat Nederland een ongeveer even grote productie Conference heeft, is het aandeel van BelOrta na het samengaan circa een kwart van de ‘Nederlands sprekende markt’. Die aandelen zullen worden afgewogen door de Belgische Mededingingsautoriteit. De fusie moet nog worden voorgelegd. Los van de fusieberichten stijgen Conferenceprijzen recent op de Belgische stevig.

Eén verkoopbureau minder

Beide veilingen werken al samen in veilen, maar hebben eigen verkoopkanalen buiten de klok. Een samenwerking zou daardoor tot een bundeling van die afzet moeten leiden. Nu veilen de twee afzetorganisaties gezamenlijk, maar bepalen ze zelf het volume. Als hier meer afstemming in komt, kan dat de dagmarkt voor Conference en Jonagold bestendigen.

BelOrta heeft in de Limburgse fruitregio via een fusie met Borgloon in 2013 en deelname van telers van oud-veiling Haspengouw al een behoorlijke fruitpositie opgebouwd. Met BFV zou die Limburgse fruitregio in vrijwel één hand komen.

Een verdere bundeling kwam nadrukkelijker in beeld door de enorme uitdagingen op de fruitmarkt, met hogere kosten, strengere eisen aan duurzaamheid en straffere concurrentie.

BelOrta werkt ook samen met FruitMasters in Nederland, via de internationale coöperatie voor nieuwe rassen voor appel en peren EFC.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin