Doorgaan naar artikel

BelOrta: 102 telers Nederland; € 14.000 GMO op bedrijf

BelOrta heeft 102 Nederlandse telers in zijn ledenbestand. Gemiddeld zijn de bestedingen van Europese GMO-subsidies € 14.000 per bedrijf.

Dat blijkt uit het Duurzaamheidsjaarverslag over 2022. BelOrta geeft daarin inzage in zijn duurzaamheidsverrichtingen. Voor de afstand van telers tot de veillocatie geldt dat die binnen de 200 kilometer blijven. Ook de Nederlandse telers voldoen daaraan. Uit Brabant zijn 53 telers lid van de veilingorganisatie BelOrta. Zeeland telt 27 leden en Limburg 18. Met enkele leden uit Utrecht en Gelderland komt het totaal aantal uit op 102 Nederlandse telers.

1,4 investeringen per bedrijf

Ook de Europese subsidiegelden van GMO (nu SIG&F) helpen BelOrta en de telers om de duurzaamheidsstappen te zetten. In 2022 werd op die manier gemiddeld € 14.000 per teeltbedrijf aan gelden besteed. Gemiddeld wordt zo per bedrijf 1,4 investeringen gedaan in onder meer duurzaamheid.

BelOrta noemt ook voorbeelden van deze aankopen of investeringen, zoals een toestel voor de bestrijding van schimmelziekte meeldauw in aardbeien. Ook een milieuvriendelijk toestel voor bescherming van boomgaarden tegen nachtvorst en lagedrukbanden om de bodemstructuur niet te beschadigen bij veldbewerkingen zijn investeringsvoorbeelden met GMO in 2022.

Erkenning Verenigde Naties

BelOrta bracht de CO2-uitstoot terug van 6.579 ton CO2 in 2020 naar 3.959 ton CO2 in 2022. Dat levert de veilingorganisatie een VN-erkenning op van SDG Champion. Om de opwarming van de aarde beneden de 2 graden te houden tegen het einde van de eeuw formuleerde de Verenigde Naties 17 doelstellingen, de Sustainable Development Goals (SDG).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin