Doorgaan naar artikel

Belgische contractteelt groente krimpt door huidige lage prijzen

Belgische areaalcijfers tonen een forse krimp in industriegroente. Voor prijsstijgingen lijkt nog weinig ruimte.

De afname van het areaal groenteteelt dit jaar in België is met 20% fors. Het zijn voorlopige cijfers van het Departement Landbouw en Visserij. Toch is de daling bij groenteteelt bevestigd door telersvereniging Ingro.

Waar er vorig jaar nog ruim 35.800 hectare groenten stonden, is dat dit seizoen met 20% gedaald naar 28.600 hectare. Voor Ingro zijn de cijfers geen nieuws. De vereniging ziet de lagere volumes onder contract met verwerkers ook onder haar eigen telers. Bij de huidige marktverhoudingen zal er na dit jaar niet veel veranderen. “Er moet echt een prijsstijging komen om telers weer over te halen groente te telen. Veel telers kiezen voor mais en zomergraan door de hogere prijzen”, zegt Luc de Waele, manager van de West-Vlaamse telersvereniging.

Hij signaleert dat ruimte voor prijsstijgingen bij supermarkten vandaan moeten komen en die lijken nog weinig te bewegen. Dat bevestigen cijfers van het Belgische Statistiekbureau en het Nederlandse CBS. Waar Nederlandse prijzen voor diepvriesgroente wel 10 indexpunten boven vorig jaar liggen, is in België geen sprake van een duidelijke winkelprijsstijging. Daar moet de ruimte gemaakt worden voor prijsverhogingen, stelt hij.

Areaal wortelen 30% kleiner

Telers kiezen voor de hogere saldi van zomergraan of mais. Die teelten zijn ook minder risicovol. De grootste daling is bij de bonenteelt. Die teelt is enorm gevoelig voor droogte of overvloedige regenval. Bij spruiten telt de daling van de overzeese export mee. “De containerkosten zijn fors gestegen voor overzees transport. Dat leidt tot minder vraag.” Het areaal wortelen neemt, na een groei in 2021, met zo’n 30% af tot ongeveer 2.450 hectare. Deze teelt staat onder druk door een moeilijke prijsvorming en de moeilijke oogstomstandigheden vorig jaar.

Een lagere vraag naar industriegroente door de grote Belgische diepvries erkent De Waele niet. Waar deze fabrieken de grondstoffen nu vandaan halen, is onduidelijk. “Dezelfde trend van krimp van deze teelt is eigenlijk ook zichtbaar in Nederland tot Spanje.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin