Doorgaan naar artikel

Asperges in minitunnels steken al de kop op

De paar warme lentedagen van vorige week hebben ervoor gezorgd dat nu al onverwarmde asperges onder minitunnels worden gestoken. Zo vroeg al zoveel asperges uit de vollegrond is ongebruikelijk.

Menig teler werd verrast toen hij afgelopen weekend op percelen met minitunnels keek naar de stand van zaken. Door een paar mooie lentedagen vorige week is de grond onder de folie dusdanig opgewarmd, dat de asperges flink aan de groei zijn gegaan. Dat is een paar weken eerder dan gebruikelijk.

Massale aanvoer

De Belgische veiling BelOrta spreekt op vilt.be zelfs van een massale aanvoer voor deze tijd van het jaar, met een verdrievoudiging van de aanvoer in de afgelopen dagen. In de prijsvorming komt dat niet tot uiting, want die bleef tot begin deze week vrij constant tussen € 7 en € 8 voor de sortering AA. De figuur laat zien dat dit wel aanzienlijk lager is dan vorig jaar.

Overzicht prijzen BelOrta-sortering AA - Bron: gfactueel.nl

Overzicht prijzen BelOrta-sortering AA – Bron: gfactueel.nl

Stabiele prijzen

Vorige week was aan de prijsvorming op onder andere ZON fruit & vegetables te zien dat de markt nog niet helemaal rijp was voor asperges die tot dan toe nog uit de verwarmde teelten kwamen. Als we kijken naar de prijsvorming sinds 15 maart, dan is sprake van een soort stabilisering met prijzen tussen € 6,77 en € 8,28 voor de sortering AA Extra Wit. Gisteren daalde de gemiddelde prijs weer ietsje naar € 7,18.

Vandaag bleef dat met € 7,20 gemiddeld nagenoeg gelijk, wel met een variatie van € 6,90 tot € 7,80. De prijs voor de sortering AA I-S zakte in een week tijd wel van € 7,20 naar € 5,90 op 21 maart, maar vandaag werd gemiddeld weer € 6,60 gedrukt voor de klok.

Overzicht prijzen ZON fruit & vegetables-sortering AA Extra Wit. - Bron: gfactueel.nl

Overzicht prijzen ZON fruit & vegetables-sortering AA Extra Wit. – Bron: gfactueel.nl

Aantrekkende vraag

Wat het effect op de prijs zal zijn nu er al asperges uit de onverwarmde minitunnels bijkomen, is natuurlijk afwachten. Misschien dat de prijzen (tijdelijk) licht zullen dalen, maar het kan ook zijn dat de lentedagen juist zorgen voor een aantrekkende vraag en dat daardoor de prijzen stabiliseren op het huidige niveau.

In dat scenario past dat de supermarkten op het punt staan om asperges in het schap te leggen. Met Pasen nog in het vooruitzicht verwachten kenners daarom dat de toenemende aanvoer door de aantrekkende vraag wordt opgevangen, waardoor de prijzen inderdaad stabiel zullen blijven.

Dat de prijzen zullen stijgen, lijkt in ieder geval niet voor de hand liggend. Immers, ook voor de komende dagen worden redelijk lenteachtige dagen voorspeld, waardoor de stijging van de aanvoer zeker zal doorzetten.

Tendens: stijgende aanvoer, stabiele prijsvorming.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin