Doorgaan naar artikel

Aspergeprijzen weer in opgaande lijn

Het aspergeseizoen verloopt met nog ruim 3 weken te gaan prijstechnisch gezien prima. Half mei was de prijs gezakt naar ruim € 4 per kilo voor de extra witte sortering, maar sindsdien zit de prijs weer in de lift. De producties liggen wel op een lager niveau dan gebruikelijk.

Het huidige seizoen kenmerkt zich in de afzet door een goede balans tussen vraag en aanbod. Er is geen sprake geweest van flinke pieken in de aanvoer en er is contant een goede vraag naar asperge geweest. “Meestal was de vraag groter dan het aanbod”, geeft Rick Mengers van ZON fruit & vegetables aan.

Voor telers vallen de producties over het algemeen lager uit, zeker in het begin van het seizoen was het lastig om het personeel voldoende werk te verschaffen. Later liepen de dagtemperaturen weliswaar op, maar dat ging gepaard met vrij koude nachten. Daardoor kwam de productie niet op volle toeren. Prijstechnisch verloopt het seizoen goed, zeker omdat met name de violette en klasse II asperges ook goed aan de prijs zijn gebleven.

Prijzen ZON fruit & vegetables

Op 1 mei noteerde de sortering AA Extra Wit bij ZON fruit & vegetables een prijs van € 8,13 per kilo. In de periode tot 19 mei zakte dat geleidelijk naar € 4,04. Sindsdien is sprake van een stijgende prijstrend met deze week prijzen van iets boven de € 6. De prijs van de sortering Grof II-1 is wel echt onderuit gegaan, maar inmiddels is de prijs hersteld tot € 2,36.

Aanvoer ZON

In de week voor en na Pasen zat de aanvoer bij ZON rond 80 ton. In week 16 steeg de aanvoer tot 93,8 ton en in week 17 zakte die naar 60,6 ton. Vervolgens liep de aanvoer op naar 84,6 ton in week 18 en de topaanvoer kwam in week 19 met 106,5 ton. De 2 weken daarna zat de aanvoer op 85,9 en 88,6 ton. Deze week is sprake van een beduidend lagere aanvoer van 37,7 ton van dinsdag tot en met donderdag.

Over zijn geheel genomen is volgens Mengers de aanvoer op ZON zo’n 15% lager dan vorig jaar rond deze tijd. De verwachting voor de resterende weken is dat het seizoen rustig tot een einde zal komen. “We hebben ook meer asperges in de dunnere sorteringen. Bij telers speelt dat nu ook al op het veld. Daarom zijn er al telers die ervoor kiezen om te stoppen.”

Prijzen The Greenery

Bij The Greenery zat de prijs voor de sortering AA X-Wit op 28 april op € 10,90 per kilo. In de periode daarna zakte de prijs tot uiteindelijk € 4,50 op 17 mei. Sindsdien gaat de prijs weer omhoog tot € 6,40 op 31 mei. De prijs voor de sortering Grof II-1 zit na een stevige prijsdip inmiddels weer op € 2,45.

Asperge in de supermarkt

Jumbo heeft deze week asperges voor € 7,32 per kilo en (extra) witte asperges voor € 7,98. Albert Heijn rekent € 9,58 voor witte asperges en Jan Linders en Dekamarkt € 9,98. Bij de Plus betaald de consument volgens supermarktscanner.nl voor Wit AA € 13,98 per kilo.

Verwachting: aanhoudend goed prijsniveau

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin