Doorgaan naar artikel

Aspergebloed begint weer te kriebelen

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Tot nu toe komen de asperges uit de kas, maar ook in de vollegrond is al sprake van activiteit. Er wordt folie gelegd en minitunnels geplaatst. De eerste oogst uit verwarmde blaastunnels wordt ongeveer een week na carnaval verwacht.

Op 24 januari oogstte Teboza de eerste asperges in de kas. Op 29 januari veilde BelOrta de eerste asperges en op 31 januari was dat het geval bij ZON fruit & vegetables. Op REO Veiling werden op 22 februari de eerste Flandria-asperges, geoogst uit verwarmde tunnelteelt met brede bedden, geveild voor een prijs van € 14,62 per kilo. Op deze veiling neemt het aanbod asperges jaarlijks nog toe en REO verwacht dat deze tendens voorlopig zeker nog zal doorzetten.

Veilingprijzen BelOrta en ZON

Op BelOrta schommelt de prijs in de periode van 10 tot 23 februari tussen de € 15 en € 17 per kilo voor de sortering AA. Sinds 8 februari worden er op de drie veildagen kleine hoeveelheden asperges aangevoerd in de sortering AA en A.

Figuur: Prijzen BelOrta sortering AA (bron: gfactueel.nl).

Figuur: Prijzen BelOrta sortering AA (bron: gfactueel.nl).

ZON fruit & vegetables startte begin februari op een niveau van € 19 voor de sortering AA Extra Wit. Geleidelijk zakte daar het prijsniveau naar € 10,57 op 23 februari. Sinds 7 februari is er sprake van dagelijkse aanvoer van de sortering AA Extra Wit.

De sortering AA I zat lange tijd tussen € 12 en € 13, maar zakte gisteren plots naar € 8,90. De snelle daling valt te verklaren uit de voorjaarsvakantie en de komende carnaval. Naar verwachting zal de prijs in de dagen na carnaval geleidelijk weer wat aantrekken.

Figuur: Prijzen ZON sortering AA Extra Wit (bron: gfactueel.nl)

Figuur: Prijzen ZON sortering AA Extra Wit (bron: gfactueel.nl)

Mooie start

Tot nu toe komen de asperges uit de kas. Glastelers omschrijven de start van het seizoen als redelijk goed. De aanpak verschilt trouwens afhankelijk van de bedrijfssituatie als het gaat om het moment van starten met stoken. Er zijn zelfs telers die niet stoken, maar ervoor kiezen de zon zijn werk te laten doen. Dat scheelt uiteraard in de stookkosten, maar door later te starten hopen ze ook op een mooie overloop naar de oogstperiode van het buitenseizoen.

Handel begint

Gebroeders Van Aerle meldt in haar nieuwsbrief dat ze deze week voor het eerst Hollandse asperge in haar assortiment aanbiedt. Ze verwachten vooralsnog hogere inkoopprijzen door een stijgende vraag. Impex Heemskerk constateert dat de markt voor asperges in zijn totaliteit nog steeds groeiende is. Zij kochten op ZON de eerst aangeboden asperges als start van hun verkoopseizoen.

Blaastunnels ‘opgeblazen’

De vroegste verwarmde blaastunnels zijn rond 10 februari al ‘opgeblazen’. Woensdag 22 en donderdag 23 februari zijn die weer bewust neergelaten, vanwege de windgevoeligheid. Als de onstuimige dagen achter de rug zijn, gaan de ventilatoren weer aan. Naar verwachting zal de eerste asperge uit deze verwarmde blaastunnels in de week van 6 maart geoogst worden. In de loop van die week zal de aanvoer uit de blaastunnels geleidelijk stijgen en zal de aanvoer en handel pas goed op gang komen.

Opzetten minitunnels

Bij de onverwarmde asperges is ook al sprake van activiteit. In de week van 13 februari zijn op diverse percelen minitunnels geplaatst, deels op percelen waar in de winter de zwartwit-folie is blijven liggen. Vanaf 20 februari hebben diverse telers de kans benut om de zwartwit-folie te leggen, soms nog met een laag folie eroverheen voor extra vervroeging. Tegen de tijd dat deze teeltsystemen aan de oogst toe zijn, is het seizoen weer echt begonnen.

Maak zelf prijsvergelijkingen in de marktmodule.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin