Doorgaan naar artikel

Afzet witlof verloopt moeizaam

Weliswaar zijn er kortstondige oplevingen, maar vanaf januari verloopt de afzet van witlof moeizaam. Op 30 april werd op BelOrta de laatste ‘piek’ bereikt van bijna € 1,00 per kilo voor de witlofsortering kort grof. Sommige telers zijn aan het einde van hun seizoen, waardoor de aanvoer waarschijnlijk zal dalen met mogelijk een betere prijs tot gevolg.

Gezien de gemiddeld genomen grove wortelmaat en de daardoor wat lagere producties, was de verwachting dat de afzet redelijk vlot zou verlopen. Dat is toch niet het geval. De reden daarvoor is moeilijk te duiden. Feestdagen als Koningsdag op 27 april en de in Duitsland vrije Dag van de Arbeid op 1 mei kunnen een rol hebben gespeeld.

Daarnaast is sprake van wisselende kwaliteit van het lof door een wisselende wortelkwaliteit, waardoor de handel wellicht wat minder vertrouwen in het huidige witlof heeft. Ook is de sorteringsverhouding aan de grove kant, hetgeen niet bevorderlijk is voor een vlotte afzet. Omdat de aanvoer in de komende week tot weken zal afnemen, kunnen de prijzen aantrekken.

Matige prijsvorming

Op 2 mei werd op BelOrta voor de sortering kort grof 71 cent genoteerd. Dat was een daling ten opzichte van 30 april toen 97 cent werd geklokt. Bij ZON fruit & vegetables steeg de prijs juist iets. Desondanks bleef de prijsstijging met 57 cent op donderdag 3 mei bescheiden. Sinds 10 april is de prijs lager dan in 2017 en 2016. In februari/maart was de prijs dit jaar gemiddeld genomen lager dan in 2017, maar hoger dan in 2016.

Prognose: lagere aanvoer en aantrekkende prijzen.

Maak zelf prijsvergelijkingen voor witlof

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin