Doorgaan naar artikel

‘Afzet sla naar Midden-Oosten onzeker door corona’

Mart Boender heeft in Piershil in de gemeente Hoekse Waard een maatschap met zijn vrouw. Op zo’n 10 hectare telen ze lollo rossa, lollo bionda en rode en groene eikenbladsla.

Boender zijn vader heeft een kas van 0,5 hectare waar hij in het voorjaar Chinese kool teelt en in het najaar kropsla. Een vaste medewerker is in dienst bij vader en werkt zo’n 30 per week, verdeeld over de kas en buitenteelten. Met name in het oogstseizoen buiten zetten ze 5 tot 7 uitzendkrachten in. Ze telen in Zuid-Holland op grond die varieert in percentage afslibbare delen van 13 tot 30%.

Nieuwe afnemers

De afzet is bij Boender normaal gesproken grotendeels gericht op export via een exporteur richting het Midden-Oosten. “Door de beperkingen als gevolg van corona is dat dit jaar anders. We zijn nog niet aan het oogsten, maar we zijn onzeker hoe het met vrachtvluchten richting het Midden-Oosten dit jaar zal gaan. We hebben daarom al wat lijntjes uitgezet voor afzet in Nederland, maar concrete afspraken zijn er nog niet gemaakt. We blijven op zoek naar nieuwe afnemers”, geeft Boender half april aan.

Rassen van Rijk Zwaan

De eerste planten van de lollo’s en eikenbladsla gingen op 17 maart de grond in. Het hoofdras bij ‘rossa’ is Traject, bij ‘bionda’ is dat Lisboa. Mumbaij is het ras bij rode en Kieren bij groene eikenbladsla. Alle rassen komen van Rijk Zwaan. De basisbemesting bestond uit 600 kilo NP 26-7 per hectare en 500 kilo patentkali. “Ieder jaar nemen we grondmonsters op percelen die we dat jaar voor het eerst huren. De bemesting stemmen we daar dus op af.”

Week later planten

De grondbewerking voert hij in het voorjaar nog wel eens uit met een snel-eg achter een kleine trekker, maar dit jaar kon dat meteen met de rotorkopeg achter een trekker op brede banden. “Door de natte grond was dat wel een week later dan gepland. Eigenlijk hadden we rond 10 maart al willen beginnen met planten.”

Wij beregenen uit oppervlakte water

Oppervlakte water

Over de vroegste plantingen ligt vliesdoek en om ze aan de groei te krijgen werd een keer beregend. “Wij beregenen uit oppervlakte water. Dat is goed water en bevat geen ijzer. Ideaal dus.” In totaal bestond de eerste planting uit zo’n 60.000 planten, waarvan de hoofdmoot ‘bionda’, dan ‘rossa’ en verder kleine hoeveelheden eikenbladsla. In het voorjaar wordt er iedere 10 dagen geplant. Later wordt dat wekelijks en in augustus is het planten dagelijks werk.

Aanpak onkruiden

Het onkruid wordt bij de plantingen onder vliesdoek voor het doek leggen aangepakt met Bonalan plus Kerb. “We laten bij de eerste plantingen het doek tot aan de oogst liggen, dus dan moet je er zeker van zijn dat er geen onkruid gaat groeien. Bij de latere plantingen voeren we de onkruidbestrijding mechanisch uit met een Ferrari-schoffelmachine. We hebben met luzerne als voorvruchten op dit perceel vooral last van zaadonkruiden en luzerne, niet van andere wortelonkruiden. Maar in het verleden konden we het alleen mechanisch nog prima af.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mart Boender

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin